Jazz is Back! BP: Od Robića do njemačkih skladatelja

Jazz orkestar mladih Savezne Republike Njemačke (T. TIDIĆ)
Jazz orkestar mladih Savezne Republike Njemačke (T. TIDIĆ)

Savezni jazz orkestar mladih Savezne Republike Njemačke BuJazzO priredio je u Grožnjanu koncertnu večer za pamćenje - pred brojnom publikom mladi su glazbenici pod vodstvom dirigenta Nielsa Kleina izveli zanimljiv program skladbi mladih njemačkih skladatelja kao i pjesme Ive Robića.

Ovo koncertno gostovanje njemačka je dobrodošlica Hrvatskoj, novoj članici Europske unije, a koncert je organiziran u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži. U ovom orkestru sviraju najbolji mladi njemački glazbenici od 17 do 24 godine, nastupaju diljem svijeta, a grožnjanskoj publici su se predstavili programom "Next Generation". Riječ je o programu skladbi i aranžmana mladih europskih jazz glazbenika, a program je završen s dvije skladbe Ive Robića u aranžmanu Pavela Klimashevskyja - "Septembar" i "Srce laku noć".

Mladi glazbenici predstavili su vrhunsku svirku, a dodatnu dimenziju dao je i sjajan ansambl pjevača koji su se pridružili orkestru BuJazzO višeglasnim kao i solo vokalnim dionicama. Publika je dugim i glasnim aplauzima nagradila izvedbe mladih glazbenika te ih na kraju i pozvala na bis, kad su izveli klasik Ive Robića "Samo jednom se ljubi".

Koncert su prigodnim govorima otvorili njemački veleposlanik Hans Friedrich Annen, dožupanica Giuseppina Rajko, grožnjanski načelnik Claudio Stocovaz i direktor festivala Jazz is Back! BP Neven Frangeš. Svi oni susreli su se prije koncerta na službenom prijemu, kojem su također prisustvovale Daniela Scheetz i Suzanne Bohn-Borozan iz odjela za kulturu njemačkog veleposlanstva i predsjednik Njemačkog glazbenog vijeća Martin Maria Krüger te Mojca Makovac i Dubravka Dujmović Kušan iz Međunarodnog kulturnog centra Grožnjan i Hrvatske glazbene mladeži.

Večeras nastupa Charlie Miklin Trio s Luisom Bonillom i Lasseom Lindgrenom, a sutra Vid Jamnik International Quartet. Koncerti počinju u 21.30 sati, a ulaz je slobodan. (T. TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter