Jazz is Back! BP: Bošku Petroviću u čast

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavljanjem prijedloga pozicioniranja biste jazz velikana i začetnika festivala Jazz is Back! i Ljetne jazz akademije HGM-a započeta je u Grožnjanu večer u čast Bošku Petroviću.

Akademski kipar Boris Leiner, koji je poznatiji po svom glazbenom radu u grupama Azra, Vještice i drugima, još prije deset godina izradio je bistu Boška Petrovića te je ona bila smještena u zagrebačkom BP Clubu.

S obzirom na izuzetan doprinos i kreativan rad Boška Petrovića u Grožnjanu, u ovom gradiću planira se postaviti njegova bista te je na inicijativu arhitekta Zorana Leka i organizirano predstavljanje pozicioniranja biste, a uz to su predstavljena i dva crteža Eda Murtića koji su bili u konkurenciji za naslovnicu albuma "From Moscow to L. A." iz 1987. godine.

Cijeli projekt predstavili su direktor festivala Jazz is Back! BP Neven Frangeš, grožnjanski načelnik Claudio Stocovaz, kipar Boris Leiner i arhitekt Zoran Leko. Večer je nastavljena u eno-jazz kutku, jer u Grožnjanu je dobro znan spoj istarskih vinara i jazza za koji je također zaslužan Boško Petrović.

Uz degustaciju jela od tartufa koja je pripremila ekipa iz Zigante tartufa, svoja vina su predstavili Dešković, Zigante, Kozlović, Clai, Poletti, Radovan, Jurij Hlupič, Marjan Arman, Franc Arman, Leonardo Palčić, Coronica, Pilato, Kabola i Matošević.

Brojnim posjetiteljima na početku koncertne večeri su se obratili grožnjanski načelnik Claudio Stocovaz i direktor Neven Frangeš, a nastupili su dugogodišnji suradnici i dobri prijatelji Boška Petrovića - uz pijanistu Frangeša svirali su basist Mario Mavrin, gitaristi Elvis Stanić i Primož Grašič, kontrabasist Ewald Oberleitner, saksofonist Sigi Feigl, trombonist Luis Bonilla, trubač Lasse Lindgren i bubnjar Andres Patrick Forero.

Izveli su program Petrovićevih skladbi poput "Sky Over Grožnjan", "Sigmund's Garden" i drugih, kao i jazz standarda koje Boško često volio svirati, a koncertna večer je kulminirala kad su se u skladbi "Moaning" svi glazbenici zasvirali na pozornici izmjenjujući se u improviziranim solo dionicama, a na opće oduševljenje publike, u jednom trenutku s pozornice su se među publiku spustili trombonist Bonilla i trubač Lindgren. Cjelovečernji program odisao je pozitivnom atmosferom i odličnom zabavom.

Večeras na Balwan Cityju nastupaju polaznici Ljetne jazz akademije HGM-a na večeri pod nazivom Jazz is Back! - finale, a festival Jazz is Back! BP završava u petak, koncertom HGM Jazz Orkestra Zagreb i Luisa Bonille pod vodstvom dirigenta Sigija Feigla. Ulaz na koncerte je besplatan, a počinju u 21.30 sati. (piše i snimila T. TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter