Jazz is Back!: Balwan City kao plesni podij

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Desetogodišnja suradnja Grožnjana i Kranja, koje je na početku povezao jazz da bi se kasnije ova dva grada sprijateljila i na drugim područjima, nastavit će se dalje i obnovit će se sporazum o prijateljstvu, rekli su u četvrtak na početku koncertne večeri načelnici Grožnjana i Kranja, Claudio Stocovaz i Mohor Bogataj.

Konkretno, prije deset godina dugogodišnje prijateljstvo vibrafonista i pedagoga Boška Petrovića, koji je u Grožnjanu pokrenuo festival i jazz školu te slovenskog gitarista Primoža Grašiča rezultiralo je suradnjom dviju jazz škola, da bi kasnije Grožnjan i Kranj potpisali sporazum o suradnji. Tako svake godine delegacija Kranja posjeti Grožnjan te nastupi ekipa mentora i učenika iz Jazz Kampa Kranj, a grožnjanci pak nastupaju na njihovom festivalu u kolovozu. Ovoga puta nastupio je sastav Gala Art Orchestra, koji čine pjevač Blaž Vrbič, gitarist Klemen Smolej, trubač Gregor Grašič, saksofonisti Lovro Ravbar i Lenart Krečič, trombonist Benjamin Prešern, kontrabasist Goran Rukavina i bubnjar Jure Rozman.

Oni su pak priredili večer jazz standarda od kojih su mnogi bili u vrlo plesnim aranžmanima, što je publika iskoristila te se uskoro prostor Balwan Cityja pretvorio u plesni podij. Redale su se dobro znane melodije poput "Buona sera signorina", "Blue Moon", "Besame Mucho", "Sing Sing" i drugih, a koncert su završili zanimljivom izvedbom hita Georgea Michaela "Careless Whisper". Dugim aplauzom publika ih je pak dozvala na bis, te su oni večer završili skladbom "Quisaz Quisaz". Usred koncerta priredili su iznenađenje za svog trombonista Benjamina Prešerna, koji je imao rođendan, a nakon što su mu kolege glazbenici odsvirali "Sretan rođendan", dobio je i tortu.

U petak je na programu festivala Jazz is Back! BP koncert Vid Jamnik International Quarteta, a u subotu nastupaju pijanist Martin Reiter te Damir Kukuruzović Django Group. (Napisala i snimila Tea TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter