Jazz in lap otvara Hot club iz Zagreba

Plakat večerašnjeg koncerta
Plakat večerašnjeg koncerta

Devetnaestu sezonu jazz koncerata srijedom u sugestivnom lapidariju Zavičajnom muzeju Poreštine, popularnih pod nazivom Jazz in lap, večeras otvara Hot club iz Zagreba. Marijan Kraina (harmonika), Mate Matišić (gitara) i Jurica Štelme (bas) predstavit će se nekim od najpoznatijih jazz standarda i autorskim kompozicijama s njihovog najnovijeg albuma. Sastav temelji svoj glazbeni izričaj na poznatoj svjetskoj swing muzici bogatog i raznolikog sadržaja te na hrvatskoj narodnoj glazbi skladanoj i prilagođenoj za harmoniku i gitaru.

Sljedeći koncert najavljen je za iduću srijedu, 9. srpnja, a nastupit će riječki band Damjans - Dario Marušić, Andreas Marinello, Damjan Grbac i Tonči Grabušić, koji ovom prigodom predstavlja kompozicije sa svog novog nosača zvuka.

Sredinom mjeseca, 16. srpnja, na redu je Gwen Hughes, sjajna pjevačica iz Atlante, koja će uz slovenske jazz glazbenike Mono, pokazati izuzetan glazbeni talent i vokal kojima zadivljuje međunarodnu publiku. Sljedeći je koncert prava poslastica za ljubitelje jazza. Porečkoj će se publici u lapidariju 23. srpnja novim glazbenim projektom predstaviti američki saksofonist Jean Toussaint i tako započeti svoju prvu hrvatsku turneju. Priznati glazbenik ostvario je tri albuma sa slavnim Art Blakey Jazz Messenger bendom, dobitnik je Grammya i u samostalnoj karijeri izdao deset albuma. Nastupu u Poreču posebno veseli i s nestrpljenjem iščekuje sviranje s Ratkom Zjacom, Martinom Gjakonovskim i Klemsnom Marktlom, a publici je poručio da je očekuje vrući performance.

Mladog slovenskog virtuoza, vibrafonista Vida Jamnika, sa starijim kolegama glazbenicima u pratnji, posjetitelji lapidarija će imati prigodu čuti 30. srpnja. 

Prva kolovoška jazz srijeda (6. kolovoza) pripada Astrid Kuljanić, prvoj hrvatskoj učenici prestižnog Manhattan School, s bandom Slow Down Show, u kojemu su Kruno Levači (bubnjevi), Hrvoje Gallera (klavir) i Zvonimir Šestak (bas). Vrhunski glazbeni doživljaj 13. kolovoza priređuje ZM Loose trio uz Zorana Majstorovića i goste iz Italije, Simonea Serafinija i Darija Carnovalea, a 20. kolovoza Baja's Funstalation feat.Sabrina, hrvatsko - slovenski projekt Gorana Rukavine i vrsne vokalistice Sabrine Habiri, po mnogima najljepšem jazz/blues glasu hrvatske scene.

Zatvaranje festivala 27. kolovoza povjereno je Quartetu Mascara iz Slovenije. Na repertoaru trojice odličnih gitarista i sugestivne vokalistice Polone Udovič je kombinacija glazbe s područja između Iberijskog poluotoka, Južne Amerike i slovenske bogate narodne predaje. Organizator Jazza u Lapu je porečko Pučko otvoreno učilište Poreč, točnije njegova glazbeno-scenska  djelatnost čija je voditeljica Katja Restović i izbornica. Manifestacija se održava uz podršku Ministarstva kulture, Grada Poreča i ovdašnje Turističke zajednice. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter