Jazz in lap: Cool atmosfera uz Hot Club

Hot Club u lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine (V. HABEREITER)
Hot Club u lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine (V. HABEREITER)

Devetnaestu sezonu koncerata u lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine, popularno zvanih Jazz in lap, otvorio je sinoć nastup popularnog zagrebačkog trija Hot Club. Riječ je o sastavu koji svoj muzički izričaj temelji na swing glazbi te hrvatskoj narodnoj glazbi skladanoj i prilagođenoj za harmoniku i gitaru. Trio koji čine Marjan Krajina (harmonika), Mate Matišić (gitara) i Jurica Štelm (kontrabas) - svi redom vrsni hrvatski instrumentalisti - neki nazivaju i glazbeni laboratorij u kojem istražuju gotovo sve mogućnosti navedenih instrumenata kao i jedinstvenih orkestracija i interpretacija autentičnih glazbenih tema.

Hot Club osnovan je 1990. godine na inicijativu Mate Matišića, a po uzoru na Hot Club de France. Ansambl vuče korijene još iz 1975. godine, iz Školskog orkestra Glazbene škole Vatroslava Lisinskog. Do sada su nastupali na mnogim jazz festivalima u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji na raznim RTV postajama, te u Mađarskoj i Italiji.

Jedinstveni ambijent lapidarija uvijek je mjesto za opuštanje i uživanje u dobroj glazbi, pa iznimka nije bio ni početak ove sezone.   Hot Club ovom se prilikom predstavio izvedbama svojih autorskih materijala, ali i zanimljivim obradama "Daphne" D. Reinhardta, baladom "Tears", francuskim šlagerom "Coquette", skladbom "Swing 42", ali i obradom Šokačkog poskakanca.

Organizator jazz koncerata u lapidariju je porečko Pučko otvoreno učilište, a srijedu 9. srpnja koncert će održati Damjans - sastav koji čine Dario Marušić, Andreas Marinello, Damjan Grbac i Tonči Grabušić. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter