Jazz i blues za sve generacije


Jazz je u potpunosti zavladao grožnjanskim uličicama, a zvuci glazbe se tijekom cijelog dana i večeri mogu čuti iz raznih kutaka ovog pitoresknog gradića. Svake večeri na pozornici Balwan City nastupaju vrsni glazbenici, pa se tako proteklih dana moglo čuti renomirane glazbenike ali i polaznike Ljetne jazz škole HGM-a koji već tjedan dana u Grožnjanu pod vodstvom mentora uče umijeće jazz muziciranja.

Jedan od mentora jest i Karlheinz Charlie Miklin, koji se u ponedjeljak predstavio solističkim koncertom uz prateći bend. Na repertoaru su se našli jazz standardi kao i autorske skladbe ovog renomiranog austrijskog saksofoniste i pedagoga, a posebno je zanimljivo što Miklin u svojim izvedbama, osim što svira razne vrste saksofona, koristi i razne elektroničke efekte i loopere, čime daje sasvim novu dimenziju muziciranja na ovom instrumentu.

Mentori su se okupili i na drugom koncertnom izdanju Jazz is Back All Stars u utorak, a kao poseban gost im se pridružio njemački bubnjar Michael Kuttner, koji trenutno u Grožnjanu održava masterclass za bubnjare. Nakon odlične svirke gdje su dobro znanim jazz melodijama dali sasvim novu dimenziju, mentori su u nastavku večeri prepustili pozornicu hrvatsko-talijansko-slovenskom blues sastavu Vervet, koji su predstavili autorske skladbe te nekoliko blues obrada, a kao specijalni gost na pozornici im se pridružio novigradski pijanist Sandi Čakalo. Koncerti iznenađenja nisu rijetkost u Grožnjanu, a u četvrtak su polaznici Ljetne jazz škole HGM-a okupljeni u sastavu 12.43 Band održali koncert na trgu u centru Grožnjana.

Njih tridesetak svirkom su privukli brojne slučajne prolaznike, koji su dugim aplauzom ispratili nastup jazz školaraca. U večernjim satima nastupio je pak sastav B's FUNstallation, a zanimljivo je da su svi članovi ovog sastava - trubač Zvonimir Bajević, saksofonist Mario Bočić, trombonist Miron Hauser, pijanist Luka Žužić, kontrabasist Goran Rukavina i bubnjar Adriano Bernobić - nekoć bili polaznici Ljetne jazz škole HGM-a, a danas su redom diplomirani glazbenici koji su diplomu stekli na jazz akademijama. Ovaj sastav predstavio je autorske skladbe članova benda, te su izveli kompozicije poput "Long Winter", "Siixto", "Limbo", "Gaja" i druge, a sve te skladbe nalaze se i na njihovom albumu "Siixto".

Koncertnu uvertiru priredili su jazz školarci, Matteo Bassani, Stjepko Zebec, Jakob Verlič, Jerko Jurin, Hrvoje Kralj, Hans Knudsen i Anna Keller, koji su pod mentorstvom Luisa Bonille priredili jazz klasik "Caravan". Jazz večeri u sklopu festivala Jazz is Back! BP donose svakodnevno koncerte do utorka. U četvrtak nastupa Organ Grinders Trio, u petak je večer u spomen na Boška Petrovića uz koncert Primoža Grašiča i prijatelja, otvaranje izložbe i predstavljanje Eno jazz cluba, a u subotu pak nastupa njujorška pjevačica Renee Manning uz sastav All Grown Up. Svi koncerti počinju u 21.30 sati, a ulaz je besplatan. (T. TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter