''Jazz'' Henrija Matissea u novigradskom Lapidariumu

H. Matisse: "Icarus", grafika VIII iz grafičke mape "Jazz"
H. Matisse: "Icarus", grafika VIII iz grafičke mape "Jazz"

Izložba ''Jazz'' Henrija Matissea, velikog francuskog slikara, kipara, grafičara i dekoratera bit će otvorena u novigradskom Muzeju Lapidarium od 16. lipnja do 7. srpnja.

Otisci matrice

Grafička mapa "Jazz"’ Henrija Matissea, nastala 1943. godine, nazvana je još i rukopisom modernog slikarstva. Ona ujedno predstavlja i jedno od ključnih ostvarenja umjetnikovog opusa i obilježava zadnje desetljeće njegova stvaralaštva, kada uspostavlja suodnos slikarstva i papirnatih kolaža. "Jazz" je ograničeno izdanje od oko stotinu otisaka raznobojnih izreza kolaža, koje prate umjetnikove zapisane misli, a mapa je tiskana 1947.godine u ediciji Tériadea. Tériade je izveo Matisseove izreze kao otiske matrice.

Henri-Émile-Benoît Matisse (Le Cateau-Cambrésis, 31. prosinca 1869. - Nice, 3. studenog 1954.), profesionalnu je karijeru počeo kao pravnik, ali je napušta, te s 22 godine odlazi u Pariz učiti slikarstvo u ateljeu Gustava Moreaua, u čijoj se radionici okupljala većina tadašnjih mladih slikara budućih fovista. Bili su tu i André Derain, Maurice de Vlaminck, Georges Braque, Raoul Dufy i mnogi drugi koji su prije svega slijedili svoj instinkt. Od impresionističkog luminizma putovalo se u područje čistog kolorita, a zbog svega toga ovi su mladi slikari izazvali negodovanje i publike i kritičara. U jednoj od najznačajnijih Matisseovih slika tog razdoblja, kompoziciji ''Ples'', dolaze do izražaja bitna svojstva njegova opusa, plošni tretman, zatvorene obojene površine bez tonskih prijelaza, te izrazit smisao za pokret i krivulju, što se postepeno preobražava u arabesku.

Svjetski ugled

Svjetski ugled Matisse stječe u Njemačkoj, SAD-u, a posebice u Rusiji, dok se u kasnijim djelima sve više fokusira na mrtvu prirodu, aranžirano cvijeće i voće. Povremeno su ga privlačili i radovi u plastici, litografije i keramika.

Iako se Matisse smatra ''samouvjerenim majstorom kojemu je slikanje prirodno koliko i disanje'', manje je poznato to da mu je slikanje zadavalo prilično muke. Zanimljivo je i to da je gotova djela koristio za usporedbu svojeg napredovanja prema ''koraku dalje i dublje u istinsko slikarstvo''. Icarus, grafika VIII iz grafičke mape, "Jazz"

Izložba "Jazz" se u Muzeju Lapidarium na novigradskom  Velikom trgu 8a, može razgledati svakodnevno od 10  do 13 i od 18 do 21 sat, izuzev ponedjeljka kada je muzej zatvoren. (T. GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter