Jazz fuzija nastala u Istri osvaja svijet

Orjen Riđanović
Orjen Riđanović

Grožnjanska Ljetna jazz škola koju je utemeljio pokojni bard domaćeg jazza Boško Petrović često je mjesto "rođenja" brojnih sastava i ulaznica u svijet jazza mnogim glazbenicima, a jedan od takvih sastava jest i Oridano Gipsy Jazz Band.

Ovaj sastav, koji čine gitarist Orjen Riđanović, kontrabasist Tomi Novak i violinist Marko First iz Zagreba te istarski klarinetist Aldo Foško, osnovan je 2010. godine, a ovih dana u velikom stilu osvaja svjetsko tržište. Naime, potraživši inspiraciju u glazbi Djanga Reinhardta, te općenito fascinirani jazz manouche žanrom, ovaj sastav je nedugo nakon okupljanja krenuo intenzivno koncertirati diljem Hrvatske, te su 2011. godine pobijedili na natječaju opatijskog Liburnia Jazz Festivala. Njihova temperamentna izvedba nije prošla nezapaženo ni izvan hrvatskih okvira, te su potpisali ugovor s renomiranom norveškom diskografskom kućom Hot Club Records, specijaliziranom za žanr gipsy swinga. Debitantski album objavljen im je prije nekoliko mjeseci, a kako saznajemo od gitariste i frontmena grupe Orjena Riđanovića, sada intenzivno rade na promociji albuma.

- U jesenskim i zimskim mjesecima najčešće nastupamo na širem području grada Zagreba, dok u ljetnim mjesecima često koncertiramo na području Istre, Kvarnera i Dalmacije. Album ponajviše promovirati putem interneta, i to na našoj Facebook stranici te SoundCloudu ili Reverbnationu. Ovog ljeta svakako ćemo održati više koncerata u Istri, no još je rano za najavljivanje točnih datuma i lokacija, kaže Riđanović.

Na prvijencu su predstavili deset kompozicija, od koji su devet autorskih, a jedna svojevrsni hommage Djangu Reinhardtu. No, grupa priprema još novosti.

- Upravo završavamo snimanje drugog albuma, na kojem će se naći poznati jazz standardi koji se pak rjeđe izvode u idiomu gypsy jazza, poput "Beautiful Love" (V. Young) ili "Dream A Little Dream Of Me" (F. Andre, W. Schwandt) ali i provjerene gypsy swing uspješnice poput "Caravana" (J. Tizol) ili "It Don't Mean a Thing (If You Ain't Got That Swing)" (D. Ellington), a intenzivno radimo i na trećem albumu, na kojem će se ponovno naći autorske kompozicije. Sve ćemo to predstaviti i na koncertima ovog proljeća i ljeta, kaže Aldo Foško. Prvi album Oridano Gypsy Jazz Banda može se nabaviti putem službene stranice Hot Club Recordsa (www.hotclub.no) (B. ĆUSTIĆ JURAGA)


Podijeli: Facebook Twiter