Jazz fuzija i više od toga

Ilustracija iz arhive (GI)
Ilustracija iz arhive (GI)

Seasplash platforma nastavila se u klubu Kotač u kojem je održana prva jazz večer i to koncertna, s dva benda Kozmodrum i Shugo's Foosy, a u sklopu programa prigodno nazvanog Jazzavac. Ovaj Jazzavac za razliku od onog književnog i kazališnog čije se ime drukčije piše bio je u petak izložen jedino sudu publike i može se bez pretjerivanja reći da je prošao više nego dobro.

Pulski Shugo's Foosy otvorili su večer kombinacijom autorskih skladbi i obrada i odmah se vidjelo da im prostor odlično paše i da su jako uigrani. Njihov jazz odiže životnom energijom i trebali bi se definitivno više fokusirati na autorske stvari koje nam djeluju nekako življe, ispunjenije, kao da su dečki u njima slobodniji, što je na koncu možda i samo naš strogo subjektivni dojam. Doduše, zvučali su oni odlično i zbog toga što nisu kao prošle godine bili izloženi prosinačkoj studeni kao kada su nastupili u Titovom parku. Ovdje je atmosfera bila baš kako treba te ih je i raspoložena publika jako dobro primila.

Slično važi i za zagrebački Kozmodrum kao glavni bend večeri. Kada su oni došli na red, klub je već bio prilično pun, no kada se radi o ovoj grupi onda naglasak nije toliko na žestini, koliko na ambijentalnosti i umijeću da se publiku osvoji suptilnošću, da se do nje dopre nenametljivo a ipak da je se na neki način očara. Naziv benda očito nije izabran slučajno, ima nečeg kozmičkog u njihovoj glazbi u kojoj se elektronika miješa s jazzom, s tim da elektronika ostaje dominantna.

"Mi to nazivamo organskom dance glazbom, ali vi je možete nazivati kako god želite", stoji na njihovoj Facebook stranici. Kako kažu, strukture preuzete iz elektronskih stilova kao što su techno, house, jungle i dubstep koriste se za stvaranje i sviranje novih skladbi, a u isto vrijeme forma preuzeta iz duge tradicije jazz i fusion glazbe, daje im prostor da ostvare neke sasvim nove spojeve. Te spojeve, odnosno tu kemiju prepoznala je i publika koja se potpuno prepustila nastupu ove petorke. (M. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter