Jazz festival: China Moses oduševila publiku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da jabuka ne pada daleko od stabla, svojim je glasom i stasom pokazala fantastična umjetnica China Moses, kćerka legendarne  pjevačice Dee Dee Bridgewater i redatelja Gilberta Mosesa, koja je nastupom sa svojim Quartetom oduševila rovinjsku publiku. Preksinoćnji je koncert bio naime, fantastičan uvod u ovogodišnje četvrto izdanje Avantgarde jazz festivala- događaja i doživljaja, koji je spojio kulturnu i turističku ponudu, te čvrsto pozicionirao Rovinj u jednu od svjetskih jazz destinacija. Potvrdu ovog dobitnog spoja- kulture i turizma, i sama je s velikim oduševljenjem potvrdila i sama glazbenica, kazavši da građani Rovinja žive u najljepšem mjestu na Planetu.

Koncertnu je večer China Moses otvorila izvedbom "Residuos Blues" i već pri samom izlazu na pozornicu dvorane Adris, pokazala da je scena njen prirodni ambijent, a komunikacija s publikom sastavni dio glazbenog doživljaja. Po mnogo čemu, ova je večer bila jedinstvena. Pjevačica se naime, nije libila propitivati publiku o njihovim tajnim i skrivenim željama, ali ni otvoreno govoriti o svom djetinjstvu, ljubavima, strahovima, glazbenim idolima. Svojom je neposrednošću i iskrenošću, ali i putenošću već na prvu, osvojila srca publike, a tu je ljubav  "na prvi koncert" i sama Moses iskazala riječima- zovite me i ja ću doći.

Okosnicu koncerta, činile su pjesme Dinah Washinton, koja je u mnogočemu i ponajviše utjecala na Chinu Moses, i ne samo zbog stila, već kako je to vrckavo izjavila China, načina života- količine muževa, ljubavnika i održanih koncerta.  Upravo, i jedan od svojih albuma, pod nazivom "This One's For Dinah", China Moses posvetila je toj legendarnoj pjevačici Dinah, koja je njezinoj majci - slavnoj Dee Dee, još u najranijem djetinjstvu, prorekla sudbinu pjevačice. Njoj u čast, China je izvela i autorsku skladbu "Dinah Blues".

Osvrnula se pričom a potom pjesmom na slavnu Mammie Smith koja je, kao tamnoputa pjevačica još 1920. godine snimila prvu pjesmu, i time utrla put ostalim izvođačima. Njena je pjesma, tada i zbog sadržaja (o ženi koja je spremna ubiti voljenog muškarca i baciti se pod vlak) stavila ondašnju glazbu sa strane, i neočekivano postala hit. U čast te strastvene žene, kojoj se iskreno divi, China Moses je u pratnji svog vrhunskog pijaniste Raphaela Lemonniera, s kojem je, kako je priznala do sada ostvarila i najužu vezu od punih sedam godina, fantastično opjevala "Crazy Blues".

Njen glas, koji je obgrlio sve kutke dvorane i čvrsto zagrlio publiku, u tim posebnim trenucima zvučao kao sa stare singl ploče, što je naravno, publika i nagradila dugim i iskrenim  aplauzom.
China Moses otpjevala je i hitove "My Kitchen Man" Bessie Smith, "Cherry Wine" Ester Phillips, te "I Just Want To Make Love To You", Williea Dixona, a poziv publike da se vrati na scenu i bis iskoristila je za pjesmu Tine Turner i bezvremenski hit "I Can't Stand The Rain", te naposljetku i izvedbu "Hot Stuff", Done Summer.

Posebno dojmljiv trenutak dogodio se u trenutku kada je pjevačica zamolila publiku da digne ruku, ukoliko je netko od njih  lani ili preklani bio na koncertu njene majke Dee Dee Bridgewater. I dogodila se šuma- šuma ruku u zraku. Time je potvrđeno ono što se već zna- Avantgarde Jazz Festival sastavni je dio Rovinja, a Dee  Dee Bridgewater, koja je na njemu gostovala dva puta, jedan od njegovih zaštitnih znakova. O rovinjskom koncertu Chine Moses još će se dugo i naširoko pričati, a uzmu li se u obzir i njeno obećanje da će se rado vratiti, dovoljno je za kraj uputiti joj dvije riječi- hvala i doviđenja. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ) 

Više fotografija potražite u našoj fotogaleriji.


Podijeli: Facebook Twiter