Jazz, elementi tradicijske glazbe i bajkoviti Grožnjan

Elvis Stanić Group (T. TIDIĆ)
Elvis Stanić Group (T. TIDIĆ)

Brojna publika okupila se i u utorak u Grožnjanu, gdje je u sklopu festivala Jazz is Back! BP nastupila Elvis Stanić Group. Ovaj sastav predvođen renomiranim hrvatskim jazz gitaristom Elvisom Stanićem, predstavila je koncertni presjek dosadašnjeg rada, kojemu je poveznica prepoznatljiv Stanićev skladateljski i autorski potpis, uz nezaobilazno korištenje elemenata tradicijske glazbe, pa su se tako na repertoaru našle pjesme poput "Kisha", "Terra Sacra", "Bayloon" i drugih. Ova glazbena mješavina savršeno se uklopila u bajkoviti grožnjanski ambijent, a publika je pak svaku izvedbu Stanića i vrsnih glazbenika okupljenih u njegovom bendu nagradila dugim i bučnim aplauzima.

Grožnjanskim koncertom Elvis Stanić je otvorio ljetnu turneju u sklopu koje će nastupati duž hrvatske obale, no s nešto drukčijim sastavom - kao jazz trio kojeg uz njega čine Antonio Serrano, španjolski usnoharmonikaš poznat po radu s Paco de Luciom, te s Oliverom Dragojevićem. Također, Elvis Stanić sprema i novi album, koji će biti objavljen do kraja godine, a ovaj gitarist i harmonikaš kaže da će na novom albumu, koji nosi naziv "Air" više biti zastupljena harmonika.

Koncertnu uvertiru priredili su polaznici Ljetne jazz škole HGM-a, koje je pripremio mentor Jim Rotondi.

Festival Jazz is Back! BP završava u subotu - a na programu su još gostovanje Quarteta kojeg čine Stefano Bedetti, Ratko Zjača, Renato Chicco i Klemens Marktl; u petak je tradicionalna koncertna večer posvećena velikanu jazza Bošku Petroviću, a na koncertu pod nazivom "Evening for BP – Jazz Continuo" nastupaju Vid Jamnik, Primož Grašič, Mario Mavrin i Georgie Fame. Festival završava u subotu koncertom "Jazz is Back Finale" na kojem će nastupiti polaznici Ljetne jazz škole HGM-a. Koncerti počinju u 21.30 sati, a ulaz je slobodan. (Napisala i snimila Tea TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter