"Jazzy Bach" oduševio brojne domaće i strane goste

Matija Dedić
Matija Dedić

Pred mnogobrojnom publikom okupljenom u sugestivnom prostoru rovinjske crkve Sv. Franje nastupio je Trio u sastavu Matija Dedić (klavir), Darko Jurković Charlie (gitara) i Darko Grappone (udaraljke). Trojica vrhunskih glazbenika predstavili su se programom naslovljenim "Jazzy Bach" koji je ove godine okrunjen diskografskom nagradom Porin u kategoriji najboljeg jazz albuma godine.

Inače, suradnja Matije Dedića i BaRoMus Festivala traje već dugi niz godina, a Dedićevo druženje s glazbenom ostavštinom velikog baroknog skladatelja Johanna Sebastiana Bacha započelo je upravo na poticaj osnivača BaRoMus Festivala Domagoja Terzića. Ovaj je koncert ustvari bio kruna njihove suradnje kojim je zaokružena jedna lijepa glazbena priča koja je započela u Rovinju.

Glazba visoke estetske razine kao i odlični dijalozi trojice glazbenika u spoju s maštovitim jazz izričajem u kombinaciji s glazbom minulih stoljeća u potpunosti su osvojili posjetitelje koncerta, a njihovo uranjanje u Bachove partiture kao i stapanje glazbe ovog velikog skladatelja sa suvremenim tonskim pejzažima nikog od posjetitelja nisu ostavili ravnodušnim.

Kao polazište za svoje jazz improvizacije glazbenici su odabrali neke od bezvremenskih glazbenih dragulja Bacha poput Jesu, joy of man's desiring, BWV 147 iz Kantate Herz und mund und tat und leben, Siciliano iz Sonate za flautu i continuo e Es-duru BWV 1031, Osma invencija u F-duru BWV 779, Largo iz koncerta za obou i orkestar u g-molu BWV 1056, Allegro iz koncerta za violinu i orkestar BWV 1042, Sarabande iz Suite za violončelo solo BWV 1011, Air iz orkestralne suite br.3 u D-duru BWV 1068 i Badinerie iz orkestralne suite br.2 u b-molu BWV 1067.

Glazbenici su zasluženo ispraćeni ovacijama zadovoljnih posjetitelja koncerta i pozivima na bis kojim je okončano ovo izvanredno glazbeno druženje u rovinjskoj crkvi Sv. Franje. Odmah po nastupu i sam Matija Dedić nije krio zadovoljstvo koncertom kazavši kako je uvijek poseban osjećaj i velika čast nastupati na BaRoMus Festivalu, svojevrsnoj hrvatskoj oazi dobre glazbe. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter