Javnost treba osvijestiti o problemu osoba s autizmom

Plavi baloni uz Dan svjesnosti o autizmu (S. Z. T.)
Plavi baloni uz Dan svjesnosti o autizmu (S. Z. T.)

Danas je na centralnoj poljani Šijanske šume prigodno obilježen Dan svjesnosti o autizmu. Događaju su se odazvali roditelji i djeca, članovi Udruge za autizam Istra, te pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Pule Elvira Krizmanić Marjanović.

Nedostaje logopeda i defektologa

- Ove godine manifestacija je obilježena na novoj lokaciji, i to u prelijepom ambijentu Šijanske šume, a želja i cilj ostali su isti - osvijestiti javnost o problemu osoba s autizmom i o problemima koji muče njihove roditelje. Upravo zato je i Generalna skupština UN-a utvrdila 2. travnja kao Dan svjesnosti o autizmu. No, kako je nedavno ustvrdila i pravobranitelja za zaštitu osoba s invaliditetom, u Republici Hrvatskoj ne postoji sustavna zaštita, niti odgojno-obrazovna niti socijalno-zdravstvena za osobe s autizmom, već je to prepušteno obiteljima, odnosno najviše roditeljima. Kada osobe s autizmom dođu starije, tada se smještaju u ustanove i uglavnom im se daju samo lijekovi, ali ne i neka stručna pomoći, rekla je prigodno pročelnica Krizmanić Marjanović i dodala kako u Hrvatskoj ima 20 tisuća osoba s autizmom, ali se pretpostavlja da ih je barem dvostruko više.

Pohvale OŠ Divšići i Monte Zaro

U Istarskoj županiji od 2008. godine osnovana je stoga Udruga za autizam Istra koja od 2009. godine obilježava Dan svjesnosti upravo da bi ukazali na brojne probleme koji ih muče. Kako je rečeno, u gradu Puli za djecu s autizmom postoje prilagođeni vrtići, dok su u školama integrirani u redovnu nastavu, a posebne su pohvale u tom dijelu upućene Osnovnoj školi u Divšićima kao i OŠ Monte Zaro i ravnateljici Branki Sironić. Grad Pula, nadalje, već tri godine podržava njihove programe, a financiraju i asistente u nastavi koje, stoga, imaju i sva djeca s autizmom. No, svi roditelji složili su se, međutim, s činjenicom da ipak u školama nedostaje logopeda i defektologa koji bi radili s njihovom djecom.

Kako je danas rečeno, puno veći problemi nastaju i kada ta djeca odrastu, jer su ustanove nepripremljene za prihvat i rad s osoba s autizmom i u tom je segmentu sustav podbacio. Stoga bi, složili su se svi, država trebala sustavno regulirati smještaj i rad s osobama s autizmom. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter