Javnost ne zna što radi Metris

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od otvorenja prvog istarskog centra specijaliziranog za istraživanje metala Metris protekla su više od tri mjeseca, no do danas nismo uspjeli doznati što centar radi, tko su korisnici njegovih usluga i koliko te usluge Metris naplacuje.

Nakon svecanog otvorenja na kojem su sudjelovali predstavnici Županije i grada Pule, potpisan je i sporazum o poslovno-tehnickoj suradnji s prvim potencijalnim korisnicima - Cimosom i brodogradilištem Uljanik.

Nakon što je centar otvoren, u studenom prošle godine, pokušali smo to doznati od Darka Lorencina, direktora Istarske razvojne agencije (IDA), koja je kroz program i sredstva prekogranicne suradnje centar postavila na noge, te smo s njime posjetili prostore Metrisa na podrucju bivšeg odjela kirurgije u sklopu stare pulske bolnice.

Lorencin je tada ponovio da su neki od ciljeva centra povecanje razine razvojno-istraživackih projekata što bi u konacnici dovelo do podizanja konkurentnosti istarske i hrvatske metalne industrije. Na upit o cijenama kazao je da cemo ih dobiti pisanim putem.

Buduci da odgovori nisu stizali, 2. veljace smo pisanim putem IDA-u pitali jesu li cijene u meduvremenu definirane, a zanimalo nas je i koje tvrtke ili pojedinci koriste usluge centra. No odgovore još nismo dobili.

Osim pitanja što radi centar i je li u meduvremenu imenovan njegov voditelj ili voditeljica, nepoznato je i to je li u meduvremenu zaživjela inicijativa za otvaranjem tehnološkog fakulteta koji bi, kako je najavljivano, koristio usluge centra.

Javnost u ovom trenutku jedino zna da je centar otvoren, ali ne zna što se svakodnevno zbiva u prostoru od 600 cetvornih metara u kojem se nalazi i dvorana za edukaciju i osposobljavanje buducih zaposlenika, studenata i poduzetnika.

Znatiželjni kakvu-takvu informaciju mogu pronaci na službenim stranicama Metrisa, no osim opisa cetiri laboratorija, kupljene opreme i svega što centar planira raditi, nema podataka što se dosad i napravilo.

Dodajmo i to da Metris vec ima svoj nastavak kroz projekt "Metris plus" za što IDA putem programa IPA jadranska prekogranicna suradnja ocekuje približno 887 tisuca eura.


Podijeli: Facebook Twiter