Javnost mora znati što se ulijeva u Pazinsku jamu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- U Jamu već desetljeće istječe prljava voda, sporadično, nekada više, nekada manje, a da nadležne i odgovorne službe i institucije, a i Grad Pazin, nisu poduzeli ništa da se pronađe uzrok te pojave i da se otklone moguće ugroze za stanovništvo, kazao je na današnjoj konferenciji za medije na mostu Vršić ponad Pazinske jame kandidat SDP-a za gradonačelnika Boris Demark.

- S jedne je strane tu ponor Pazinčice koji je zagađen, sumnjamo fekalnim vodama, a s druge je strane jedna opasna tempirana bomba, pogoni Ecooperative u kojima se nalazi toksični otpad nadomak Pazinske jame, kazao je Demark, na što se nadovezala kandidatkinja za dogradonačelnicu Suzana Jašić.

Septičke jame i sustav odvodnje

- Javnost primjećuje da se povremeno, ali kontinuirano iz pritoka Šaltarija koji utječe u Jamu ispušta prljava voda čiji su sastav i porijeklo još uvijek, nakon deset godina, nepoznati građanima Pazina. Je li to opasno za njihovo zdravlje ili okoliš? Građani špekuliraju o uzrocima, a dva najčešća koja spominju su problemi u funkcioniranju pročistača, što uprava Usluge odbacuje, i drugi, ispuštanje sadržaja septičke jama kroz kanalizacijski sustav u zoni Pazinka, kazala je Jašić dodavši da se onečišćena voda u pravilu uočava upravo uoči najavljene kiše koja prekrije tragove.

Dosad je podneseno nekoliko prijava Inspekciji zaštite okoliša i javnoj ustanovi Natura Histrica koja upravlja Pazinskom jamom, ali bez rezultata.

- Smatramo da građani Pazina napokon trebaju saznati što se to događa s Pazinskom jamom, ne samo zbog razvoja turizma, već zato što je to javno zdravstveni problem i problem okoliša, jer je Pazinska jama spojena s mnogim izvorima pitke vode prema rijeci Raši, kao i južnom Istrom. Nakon izbora, neovisno o rezultatima, čim se dogodi da istječe prljava, mutna voda tražit ćemo da se uzmu uzorci na mjestu onečišćenja i napravi sveobuhvatnu neovisnu analizu vode, te istražiti uzroke, i ako treba onda plombirati šahtove u zoni Pazinka. Smatramo da to zbog svojih stanovnika treba napraviti Grad Pazin, a o svemu pravodobno obavještavati javnost. Javnost ima pravo znati što se ulijeva u Pazinsku jamu, poručila je Jašić.

Ecooperativa opasna za Istru

- Drugi je problem skladišta Ecooperative u stečaju u zoni Pazinka odnosno 400 tona opasnog otpada koji je tamo ostavljen bez nadzora. Govorimo o pravoj ekološkoj bombi u zoni sanitarne zaštite izvorišta voda za piće, kazao je drugi SDP-ov kandidat za dogradonačelnika Dean Velenderić. Vjeruje da se u skladištu nalaze opasne "tvari kao što su: DDT, solventi što je kancerogeni materijal, karbid koji u doticaju s vodom eksplodira, boje, lakovi, otapala, infektivni otpad i drugo". Podsjetio je da je 2012. godine u zoni Pazinka izgorjelo 75 tona plastičnog materijala i 12 tona briketa i tada se mjesecima govorilo o posljedicama paljevine plastike kojom mogu nastati kancerogeni dioksini, furani i policiklički aromatski ugljikovodici.

- Pitam nadležne što bi se desilo da tih 400 tona opasnog otpada počne gorjeti i kakva bi to katastrofa bila, ne samo za Jamu, ne samo za Pazin, već i dobar dio Istarske županije čija su izvorišta povezana s Jamom, kazao je Velenderić. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter