Javnost mora znati kako se troši javni novac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kandidatkinja za porečku gradonačelnicu koalicije Zajedno možemo više, koju čine SDP, HSS, HSLS, HNS i nezavisna građanska inicijativa, Dolores Ghersinich predstavila je danas svoja dva zamjenika – Gorana Gašparca i Slavka Fornažara. Gašparac, ekonomist, u politički život Poreča uključen je zadnje četiri godine a od lani u kolovozu član je SDP-a. Fornažar je županijski tajnik HNS-a, diplomirani ekonomist i privatni poduzetnik koji se također prije četiri godine počeo baviti politikom.

Gradska uprava kao servis građana

- Upućujemo apel Porečanima da obavezno izađu na izbore, jer je veća izlaznost birača jedini put do promjena. Nećemo poricati sve što je dobro učinjeno i umanjiti zasluge, ali moramo reći da se dosadašnja vlast u upravljanju javnim sredstvima rukovodila praksom potčinjavanja politike interesima pojedinaca. Zalažemo se za transparentnu politiku, građani i mi moramo znati kako su se trošili javni novci, tko je i kako profitirao jer svi u gradu znaju da su se javni natječaji pripremali i provodili ispod stola, kazala je kandidatkinja za gradonačelnicu.

Potom se Ghersinich osvrnula da glavne smjernice njihovog programa, u kojem je navela da Gradskom vijeću treba vratiti dignitet, jer je sada u funkciji glasačke mašine IDS-a za već unaprijed donesene odluke u vladajućim interesnim skupinama.

- Gradska uprava mora postati servis građanima i poduzetnicima i potrebno ju je reorganizirati. U fokusu su nam obrtnici i mali poduzetnici, za njih imamo do detalja razrađene programe. Nivo socijalne i zdravstvene zaštite trenutno je ispod razine bogatog grada. Uz racionalnu koordinaciju i organizaciju može se ostvariti bolja zdravstvena zaštita, pri čemu smo spremni uvesti novine – kompletniju specijalističko-konzilijarna zaštita, potpuno ekipiranu hitna pomoć i osigurati prilaze za invalidne osobe u svim javnim zgradama, nanizala je Ghersinich.

Rad dječjih vrtića u dvije smjene

K tome, ako preuzmu vlast pobrinut će se da dječji vrtići rade u dvije smjene, kako bi pomogli obiteljima, posebice onima zaposlenima u turizmu, zatim da nastava u svim školama bude u jednoj smjeni i da svi osnovci dobiju besplatne udžbenike. Ghersinich tvrdi da za sve navedene projekte, koji po njoj nisu populističke mjere, već imaju razrađene detalje sa zatvorenim financijskim konstrukcijama, putem nacionalnih ili EU fondova. Važna im je revitalizacija starogradske jezgre, posebice Trga Marafor i rive, gdje u zadnjih 12 godina nije pomaknut niti jedan kamen.

- Što se mjesnih odbora tiče, dosadašnja nesavjesna politika bez strategije pogodovala je pretvaranju našeg sela u bezlična prigradska naselja. Nužni su zahvati u infrastrukturi, ali i u promicanju kulturnih i tradicijskih vrijednosti. I na kraju svega – zastupamo metode neposredne demokracije i zato nakon dvije godine mandata raspisat ćemo referendum kako bi naši građani ocijenili naš rad, zaključila je Dolores Ghersinich, među Porečanima poznata kao specijalistica fizikalne medicine i rehabilitacije u Domu zdravlja.

Istaknuto je također da je Gersinich potpisala sporazum o suradnji s predsjednik matice umirovljenika Milanom Kadumom pri čemu su dogovorena još veća prava umirovljenika. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter