Javnost ce saznati koliko je tko potrošio

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Civilno društvo i njegove udruge pripremaju se za skorašnje parlamentarne izbore. To se posebno odnosi na GONG, uglednu nevladinu udrugu koja vec cetrnaest godina promatra sve izbore koji se održavaju u Hrvatskoj, nadzire njihovu legalnost te na osnovu cijena oglasnog prostora u medijima donosi stvarne troškovnike stranackih kampanja. GONG, nestranacka udruga koja djeluje uz financijsku pomoc države i inozemne donacije, vec je zapoceo proces promatranja parlamentarnih izbora koji ce se održati 4. prosinca, o cemu Dragan Zelic, izvršni direktor te udruge, kaže: "Iako predizborna kampanja još nije službeno zapocela, mi u GONG-u vec pratimo sve što se dogada. Svi dogadaji ce uci u naš završni izvještaj o izborima 2011. godine".

- Može li GONG paziti na stranacke crne fondove i njihovo trošenje na izborima?

- GONG ce, kao i na prijašnjim izborima, pratiti propagandne kampanje stranaka. U mogucnosti smo pratiti kampanje u elektronickim i tiskanim medijima, vidjeti koliko one koštaju te cemo na kraju iznijeti svoje podatke koliko košta takvo oglašavanje. Usporedit cemo naše spoznaje o troškovima kampanje s financijskim izvješcima stranaka. To smo cinili i za parlamentarne izbore 2007. godine i za predsjednicke izbore 2009. Upozorit cemo javnost primijetimo li neke "crne fondove"...

- Imate li dovoljno novca da kvalitetno nadzirete izbore?

- Prije nekoliko mjeseci uopce nismo imali sredstava za pracenje parlamentarnih izbora. Stoga smo se obratili veleposlanstvima Nizozemske, Norveške i SAD-a, koja ce financirati GONG-ov projekt pracenja ovogodišnjih parlamentarnih izbora.

- Osim medijske kampanje, kako cete još pokušati osigurati legalnost izbornog procesa?

- GONG ce na izborni dan pratiti cijeli proces izbora te cemo imati paralelno prikupljanje i obradu glasova. To nije exit pool, nego baratanje stvarnim brojkama. Na odredenim birackim mjestima imat cemo promatrace, koji ce GONG-u javiti prave rezultate izbora s tog mjesta. S tog uzorka se može vidjeti kakvi ce biti stvarni rezultati izbora. Naš posao ce biti otvoren i demokratican i vjerojatno cemo medu prvima znati izborne pobjednike.

- Mogu li se gradani prikljuciti akciji nadgledanja izbora?

- GONG poziva sve gradane da se jave za sudjelovanje u ovom projektu, odnosno nadziranju izbora.

- Jasno je da cete promatrati izbornu kampanju i same izbore, ali može li se strankama vec sada skrenuti pozornost da rat prostackim plakatima i uvredljivim porukama nije dio "praznika demokracije"?

- Što se tice recentnih primjedbi na pretkampanju, koja je vec krenula, tu se ništa ne može uciniti jer to nije regulirano zakonom. Vidimo da se vec svašta dogada, da stranke ratuju plakatima i propagandnim porukama, ali legalna kampanja još nije pocela i sada smo u zoni koji nije zakonom regulirana. Možemo samo apelirati na medije i same sudionike izborne utrke da budu korektni.

- Možete li nadzirati i rad državnih tijela?

- GONG ce pratiti i rad državnih tijela zaduženih za organizaciju i nadzor izbora. To su, prije svega, Državno izborno povjerenstvo i Ministarstvo uprave. Pratit cemo njihov rad, dolaziti na sjednice i proucavati njihove odluke.

- Hoce li, kad izbori završe, mediji i medijski radnici ponovno biti krivi za sve?

- Medije cemo pozvati da se drže odredenih etickih nacela. Upravo izradujemo eticki kodeks, koji cemo prezentirati medijima i zamoliti ih da ga se pridržavaju. (Razgovarao Dbravko GRAKALIC)


Podijeli: Facebook Twiter