Javno-privatno partnerstvo spas za istarske škole?

"Žuta škola" u Puli prijavljena je za program energetske obnove
"Žuta škola" u Puli prijavljena je za program energetske obnove

Model javno-privatnog partnerstva (JPP) objeručke je prihvatila i Istarska županija, kao rješenje za sva dosadašnja neulaganja, propale investicije i projekte u školstvu koji se u pravilu izvlače prije lokalnih izbora, a zatim zaboravljaju u nečijoj ladici. Kao što se već godinama upozorava, većina školskih zgrada u Istri kojima upravlja Županija ne ispunjava državni pedagoški standard, a to znači da polovina škola radi u dvije ili čak tri smjene, djeluje na više lokacija ili u podstanarstvu jer nema svoje prostore, a mnogima je dvorana za tjelesni odgoj nedosanjani luksuz.

Sve je to bilo poznato županijskim čelnicima još 2008., kad je župan Ivan Jakovčić predstavio projekt ulaganja "Istra znanja", vrijedan 700 milijuna kuna. Četiri godine kasnije škole u ovoj najbogatijoj županiji u Hrvatskoj i dalje djeluju, osim nekoliko izuzetaka, u sličnim ili još gorim uvjetima.

Najteža je situacija u pulskim srednjim školama budući da samo jedna od deset ispunjava u potpunosti državni pedagoški standard. Rješenje za ovo katastrofalno stanje u Puli, gdje čak dvije srednje škole nemaju ni svoju zgradu, nadležni iz Županije ponudili su kroz velebni projekt obnove, adaptacije i grupiranje škola u tri centra. Projekt "Pulske srednje škole", težak 260 milijuna kuna predstavljen je 2009., a lani ga je prihvatio i Grad Pula, no dosad je od konkretnih radova učinjeno bukvalno ovo - zamijenjeni su prozori u tri učionice te je popravljen dio krova na jednom školskom praktikumu.

Po najnovijoj informaciji koja stiže iz nadležnog županijskog odjela, školska će se infrastruktura u Istri graditi uz pomoć JPP projekata potpredsjednika Vlade Radimira Čačića, naravno ako oni budu prihvaćeni. U Vladin Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija Istarska županija je za financiranje prema modelu JPP-a prijavila deset osnovnih i srednjih škola, a još toliko i na programe energetske obnove javnih građevina 2012. - 2013. (piše M. JERIN; snimio D. ŠTIFANIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter