Javno-privatno partnerstvo bolje od koncesije

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

U Motovunu je održana prva regionalna ministarska konferencija o javno-privatnom partnerstvu za autoceste na kojoj su sudjelovali predstavnici ministarstava prometa Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kosova, Makedonije i Srbije. Konferenciju je organizirala Međunarodna financijska korporacija (IFC), članice Grupe Svjetske banke, uz potporu Švicarskog državnog tajništva za gospodarstvo (SECO).

Ovom se konferencijom nastoji privatna poduzeća uključiti u razvoj projekata autocesta na Balkanu. "Sudionici su imali priliku raspraviti pravne i regulatorne uvjete u jugoistočnoj Europi, kao i tehničke, financijske i operativne aspekte javno-privatnog partnerstva u sektoru autocesta", rekao je Denis Knobel, švicarski veleposlanik u Republici Hrvatskoj.

Privatni sektor može se u razvoj projekata autocesta u jugoistočnoj Europi uključiti i putem javno-privatnih partnerstva, što je bolje od koncesije. To diktiraju financijske institucije koje zahtijevaju da se i javni sektor uključi u podjelu rizika obima prometa, koji kod klasičnih koncesija za autoceste u potpunosti snosi privatni sektor, rečeno je na konferenciji.

Ministri, zamjenici ministara i direktori direkcija za autoceste zemalja sudionica razmijenili su iskustva i mišljenja o pitanjima koja se tiču uključivanja privatnih poduzeća u razvoju autocesta na Balkanu, a imali su prigode upoznati se s najboljim primjerima iz EU i Svijeta. "IFC podržava vlade u regiji jugoistočne Europe kako bi privatni sektor više uključile u razvoj infrastrukturnih projekata", rekao je Georgi Petrov, regionalni šef IFC-a za javno-privatne transakcije. On se nada kako će ova Konferencija potaći vlade da dublje istraže mogućnosti uključivanja javno-privatnog partnerstva u sektoru autocesta.

Konferenciju je pozdravio zamjenik istarskog župana Vedran Grubišić koji vjeruje da će konferencija potaći ili iznjedriti neka rješenja u boljoj prometnoj povezanosti ovog dijela Evrope. Kao pozitivan primjer naveo je Bina-Istru prvo javno-privatno partnerstvo u Hrvatskoj, izdvojivši pri tomu Centar za gospodarenje otpadom Kaštijun i NK "Istra" kao pozitivne primjere javno-privatnog partnerstva. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter