Javnim radovima do mednog puta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danas ce 10-ak duže vrijeme nezaposlenih osoba poceti postavljati 30-ak košnica za jednu od pet planiranih mednih tocaka na podrucju Kašcerge i Kršikle. Rijec je o javnim radovima koji ce potrajati tri mjeseca i za koje je osigurano 181.400 kuna.

HZZO financira ove javne radove s 59.400 kuna, a istarski župan je odobrio 95 tisuca, dok ce Pazin osigurati 12 tisuca, Opcina Cerovlje pet tisuca te inicijator cijelog projekta Agropadova, s deset tisuca kuna. Osobe koje su angažirane za javne radove su s ovog podrucja središnje Istre.

Rijec je o nastavku lanjskih jesenskih aktivnosti kada je budžet bio veci pa je na pripremnim radovima radilo 40-ak osoba za uspostavu mednih tocaka. To je put k osnivanju Centra za terensku edukaciju o uzgoju i njezi pcela. Da je takav centar potreban, zakljuceno je nakon provodenja edukacije za zvanje pcelar prema europskim propisima koje je financijski poduprla Županija, a edukaciju iniciralo pazinsko Pcelarsko društvo Lipa. Do sada su educirane tri generacije od po 40 pcelara.

U sklopu Centra bilo bi pet mednih tocaka-pcelinjaka cije lokacije zajednicki definiraju Lipa i TZ središnje Istre. Osim u turisticke svrhe, na tim mednim tockama buduci bi pcelari obavljali praksu te bi nakon edukacije u potpunosti bili spremni za samostalno bavljenje pcelarstvom.

Radit ce se i na drugim poslovima, kao što je sanacija opožarenih površina na Katunu Lindarskom. Na inicijativu opcine Cerovlje uredit ce se pješacka staza i vidikovac u Starom Dragucu te okolica dvorca Belaj.

Na podrucju Pazina uredivat ce se Zarecki krov gdje Gradsko društvo Crvenog križa drži školu plivanja za osnovce, a udruga Veliki mali covjek organizira vaterpolo utakmice. Radit ce se i na stazi Dolinom mlinova koju, uz ostalo, u OŠ Vladimira Nazora koriste za Školu u prirodi te od Kamena do mosta Zarecje i azila za napuštene životinje ocistiti šetnicu i ukloniti nakupine odbacenog materijala uz Pazincicu. (S. BENIC)


Podijeli: Facebook Twiter