Javni vinski podrum u Višnjanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Buduci da je Višnjan opcina bazirana na poljoprivredi, u pripremi je nekoliko poljoprivrednih razvojnih projekata, najavio je na konferenciji za novinare Ladonjin predsjednik Opcinskog vijeca Peter Poletti. Projekte provodi opcinska razvojna agencija VIRA te je u tijeku završna evidencija poljoprivrednih zemljišta, a u pripremi je natjecaj za njihovu prodaju u travnju.

Interes je dosad iskazalo 135 poljoprivrednika. Od ukupno 1.969 parcela, odnosno 1.775 hektara poljoprivrednog zemljišta, u prodaji ce biti procišcen 581 hektar, ili 1.166 parcela.

- Na podrucju opcine Višnjan ima 500 hektara zemljišta koje nije u funkciji, a neka se ne obraduju i 40 do 50 godina. VIRA je zato nabavila stroj za dubinsku obradu zemlje jer ce se poljoprivrednik lakše odluciti za površinu ako je ona spremna za sadnju. Taj stroj namijenjen je svim poljoprivrednicima u opcini Višnjan uz povoljniji najam od 330 kuna po satu, rekao je Poletti i dodao da VIRA sadi i tri hektara maslinika na ulazu u Višnjan.

Takoder, u tijeku je projekt izgradnje javnog vinskog podruma na parceli predvidenoj u poslovnoj zoni koji bi mogao biti spreman za berbu sljedece godine. U planu je i osnivanje agroudruge u vlasništvu Opcine da bi poljoprivrednici mogli lakše plasirati svoje proizvode. Pedesetak poljoprivrednika, naime, ima tek jedan do dva hektara zemljišta, a ako ne budu mogli prodati grožde, odustat ce od obrade zemljišta, istaknuo je Poletti.

- Projekt za izgradnju javnog podruma kandidirat ce se za EU-fond IPARD. Vec imamo pismo namjere strateškog partnera koji je spreman uložiti u tehnologiju, navodi Poletti.

Tridesetak višnjanskih poljoprivrednika na nedavnom studijskom putovanju u Italiji upoznalo se s funkcioniranjem javnih vinskih podruma da bi iskustvo mogli primijeniti i kod kuce.


Podijeli: Facebook Twiter