Javni radovi prvi put u Buzetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Prilika je to da se zaradi neka kuna i ponovno steknu radne obaveze. Takvih programa trebalo bi biti više, barem sezonski", zadovoljan je Damir Krbavcic. Nakon pune dvije godine koliko je proveo na evidenciji buzetske ispostave Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Krbavcic je, zajedno s još pet sumještana, dobio priliku zaposliti se na javnim radovima u gradskoj komunalnoj firmi Park. Ova mjera aktivne politike zapošljavanja prvi se put primjenjuje u Buzetu.

U evidenciji Zavoda krajem travnja u Buzetu je bilo 237 nezaposlenih, i vec se nekoliko mjeseci taj broj ne mijenja bitnije. Zapošljavanjem u programu javnih radova smanjit ce se broj nezaposlenih i aktivirati upravo one osobe koje su dugo bez posla, neke i više od tri godine.

Javni poziv za prijavu kandidata za zapošljavanje u programu "Javni radovi za uredniji grad" Grad Buzet, kao inicijator, objavio je krajem travnja. Predvideno je urediti i ocistiti javne površine koje u pravilu nisu u programu redovitog održavanja, poput uredenja okoliša i unutrašnjosti kaštela Pietrapilose, uredenja zatvorenog odlagališta gradevnog otpada Mašimova škuja, gradske trim-staze i šumice na prilazu starom gradu.

Gradskom povjerenstvu pristiglo je 19 prijava, od toga je 13 udovoljavalo traženim uvjetima. No, Park nije mogao primiti sve njih pa ih je zaposleno šest. Program provodi Park, koji osigurava i dio financijskih sredstava - dio troškova osobnih dohodaka u iznosu do 25 posto, ovisno o trajanju nezaposlenosti, troškove zdravstvenih pregleda, osposobljavanja za zaštitu na radu i rad na siguran nacin te potrebne opreme. (G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter