Javni prostor se sužava, javni čovjek nestaje!

Breda Bizjak, Emil Jurcan, Helena Sterpin i Leonid Zuban (N. LAZAREVIĆ)
Breda Bizjak, Emil Jurcan, Helena Sterpin i Leonid Zuban (N. LAZAREVIĆ)

Tradicionalnom godišnjom izložbom projekata i realizacija članova Društva arhitekata Istre koja će se otvoriti u petak u 19 sati u Multimedijalnom centru Luka, započet će manifestacija "Dani arhitekture u Istri 2015". No, iste večeri, pored ove izložbe, otvorit će se još dvije vrijedne gostujuće izložbe - pregled nagrađenih radova ovogodišnjeg jubilarnog 50. zagrebačkog salona arhitekture (održanog prošlog mjeseca uz selektora arhitekta Hrvoja Njirića) te izložba talijanske arhitekture 21. stoljeća pod nazivom "Piccole utopie" (Male utopije).

Potonju izložbu talijanske arhitekture trećeg tisućljeća osmislila je i oblikovala arhitektonska sekcija Nacionalnog muzeja umjetnosti XXI stoljeća (MAXXI), a radove potpisuje deset suvremenih autora različitih generacija.

Arhitektura kao vid kulture

- Arhitekturu kao vid kulture predstavljamo sa što više tema najširoj javnosti, ali i kritici te najšire javnosti, rekao je u srijedu novinarima u MMC-u Luka predsjednik Društva arhitekata Istre Emil Jurcan. Pored njega, ovogodišnje izdanje manifestacije koja promovira arhitekturu te vizualnu i prostornu osviještenost, razvija senzibilitet u javnosti za tematiku iznimne važnosti jer oblikuje urbani okoliš i time neposredno utječe na kvalitetu života ljudi, predstavili su još arhitekti Breda Bizjak, Helena Sterpin i Leonid Zuban.

"Dani arhitekture u Istri" donose još i javna izlaganja lokalnih i gostujućih arhitekata u suradnji s raznim ustanovama i javnim akterima u Puli, poput Arheološkog muzeja Istre, galerije Poola, Zelene knjižnice i pulskog Sajma knjiga što je, kako je naglašeno, nastavak ideje o djelovanju Društva arhitekata Istre unutar šire mreže javnih i civilnih organizacija, a ne samo u granicama vlastite struke.

U Galeriji Poola, pak, u ove godine produženim Danima arhitekture u Istri organizirat će se tri predavanja pulskih arhitekata - prvo Emila Jurcana 18. studenog, drugo Dino Krizmanića 25. studenog, a treće će održati Leonid Zuban 2. prosinca.

"Intermundia" Ane Dane Beroš

Nadalje, 20. studenog u Sveučilišnoj knjižnici i u sklopu projekta Zelene knjižnice, održat će se predavanje "Arhitektura antropocena" riječke arhitektice Ide Križaj Leko o ogoljivanju održive arhitekture i prostoru kao najugroženijem resursu, dok će se 12. prosinca u Augustovom hramu, u suradnji s Arheološkim muzejom Istre i pulskim Sajmom knjiga, prezentirati instalacija zagrebačke samostalne arhitektice i kustosice Ane Dane Beroš pod nazivom "Intermundia". Riječ je o autoričinom kustosko-istraživačkom projektu koji je prošle godine izložen u venecijanskom Arsenalu, u sklopu izložbe Mondo Italia koju je Rem Koolhaas izložio na bijenalu arhitekture, a prikazuje slučaj Lampeduse kao metonimije suvremenih "pritvorskih uvjeta" na ulasku u "tvrđavu Europu".

Emil Jurcan izrazio je zadovoljstvo što će se ovaj tako aktualan i vrijedan projekt predstaviti domaćoj publici.

Šetnja javnim prostorima Pule pod vodstvom arhitektice Brede Bizjak

Novost ovogodišnjih Dana arhitekture u Istri je i šetnja javnim prostorima Pule pod vodstvom arhitektice Brede Bizjak i pod nazivom "Otvoreni grad!". Početno mjesto susreta je u subotu u 11 sati ispred ACI marine na pulskoj Rivi.

Odabrano je devet lokacija u javnom prostoru povijesne jezgre grada kako bi se kroz autorske radove kolektiva ti prostori redefinirali i aktivirali. Materijalne i nematerijalne akcije privremenog karaktera manifestirat će se kao niz prostora-događaja kroz performativne, umjetničke, dizajnerske te arhitektonske intervencije. Odabir lokacija namjenski i sadržajno sveden je na tematske sklopove: obala, trg, vrt, park, krov, zgrada.

- Javni prostor se sužava. Nestaje javni čovjek, upozorila je Breda Bizjak, pozvavši sve zainteresirane građane da joj se pridruže. Ona je istaknula da je namjera i cilj ovog projekta podizanje svijesti o javnom prostoru; motiviran je trenutnom situacijom stagnacije i degradacije te sve veće privatizaciju javnog prostora i nemogućnosti formalnog sudjelovanja u kvalitativnim promjenama. Autorica ovom akcijom želi potaknuti razmišljanje, raspravu i rad na projektima u postojećim javnim prostorima povijesne jezgre grada Pule, a ujedno upozoriti i na "nevidljive", zapuštene i neiskorištene gradske prostore te istražiti i ostvariti mogućnosti za njihovo korištenje za potrebe građana i ponovnu revalorizaciju. (Z. ANGELESKI)

 


Podijeli: Facebook Twiter