Javni poziv tvrtkama i obrtnicima koji žele doprinijeti zajednici

Kristina Afrić Rakitovac, Jasna Jaklin Majetić i Helga Možé Glavan (Milivoj MIJOŠEK)
Kristina Afrić Rakitovac, Jasna Jaklin Majetić i Helga Možé Glavan (Milivoj MIJOŠEK)

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva pokreće novi Filantropski fond Istre, čime započinje novu fazu projekta "Filantropija – oslonac održivih zajednica", a priredila je i brošuru "Korporativna filantropija". Na internet stranicama Zaklade objavljen je i do 30. travnja ostaje otvoren javni poziv tvrtkama i obrtnicima, koji su svjesni važnosti korporativne filantropije i žele biti društveno odgovorni, da se pridruže Fondu i, u skladu sa svojim mogućnostima, doniraju sredstva u zajednicu na promišljen i organiziran način. Tim je povodom danas u prostorijama Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Pula održana konferencija za novinare na kojoj su govorile upraviteljica Zaklade Helga Možé Glavan, predsjednica HGK - ŽK Pula Jasna Jaklin Majetić i autorica spomenute publikacije Kristina Afrić Rakitovac, profesorica na Sveučilištu Jurja Dobrile.

Natječaj na jesen

- Uključiti se mogu sve tvrtke i obrti, bez obzira na njihovu veličinu, i doprinijeti razvitku općina i gradova, kvaliteti života i rješavanju konkretnih problema u lokalnim zajednicama u kojima djeluju i čije resurse koriste. Sredstvima iz Filantropskog fonda Istre Zaklada će svake godine putem javnog natječaja financirati kvalitetne aktivnosti i projekte udruga i drugih organizacija civilnog društva, namijenjene široj zajednici, a prvi je takav natječaj u planu za jesen. Primjerice, moguće će biti urediti javne površine i prostore za druženje ili ostvariti neke nove društvene usluge i sadržaje. Osim toga, cilj je potaknuti stanovništvo da bude aktivno i uključi se u projekte aktivnosti, potaknuti volontiranje, bolju komunikaciju lokalne zajednice, suradnju javnog, poslovnog i civilnog sektora, rekla je Možé Glavan, napominjući da će s članovima Fonda dogovoriti projekte i aktivnosti za čije su financiranje zainteresirani te programirati natječaje.

Kakvim će budžetom raspolagati zasad je teško predvidjeti, no upraviteljica Zaklade se nada da će on rasti u skladu s povjerenjem u Fond iz godine u godinu. Istaknula je da Zaklada natječaje raspisuje na javan i transparentan način, prema unaprijed definiranim procedurama, da će pružati stručnu i informativnu pomoć dobitnicima financijskih sredstava te nadgledati provedbu projekata. Spomenula je pritom pozitivno iskustvo Fonda "Zajedno za zajednicu" u koji su se uključile tvrtke i organizacije iz turističkog sektora.

Predstavljena brošura "Korporativna filantropija" namijenjena je prvenstveno tvrtkama i poslodavcima, odnosno poslovnom sektoru s područja Istre. Autorica, doc.dr.sc. Kristina Afrić Rakitovac je predstavila mogućnosti koje poslovni sektor posjeduje za doprinošenje kvaliteti života u lokalnoj zajednici.

- Korporativna filantropija je dio koncepcije društveno odgovornog poslovanja kojim se odgovara na direktne potrebe zajednice. Ne radi se tek o "milosrđu" prema lokalnoj zajednici, već o osvještavanju činjenice da ukoliko su odnosi u lokalnoj zajednici kvalitetni, i tvrtka će poslovati na konkurentniji način, poručila je.

Mnoštvo donatora

Jaklin Majetić je izrazila zadovoljstvo što HGK - Županijska komora Pula surađuje sa Zakladom u projektima koji potiču poslovni sektor na komunikaciju sa zajednicom.

- Istarsko gospodarstvo već dugi niz godina jako dobro prepoznaje svoju ulogu i značaj u podupiranju okoline. Prisutna je izuzetno bogata mreža društveno odgovornih tvrtki, od velikih poduzeća, do malih obrtnika, koje desetljećima daju svoj doprinos donacijama, ali i volonterskim pristupom, ustupanjem proizvoda i sirovina, transportom, pomaganjem u izvedbama i drugim uslugama. Mnogi čelnici tvrtki, koji njeguju kulturu društvene odgovornosti prema okolini nisu vidljivi, jer oni to ne žele. Međutim, kad se takva kultura stvori, nema straha za  budućnost, kazala je Jaklin Majetić. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter