Javni podaci o kreditima privlace lopove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potaknuti napisima o tome da su podaci o kreditima za stan javno dostupni na internetskim stranicama gruntovnica, javilo nam se više citatelja koje ljuti cinjenica da njihove kredite, i uvjete kreditiranja, na internetu ili direktno u gruntovnici, na papiru, procitati može bilo koji susjed u zgradi, ili pak bilo tko koga takav podatak zanima.

Podsjetimo, kupuje li se stan na kredit, vrlo brzo nakon isplate sredstava na racun dužnika banka upisuje hipoteku na njegov vlasnicki list, javno dostupan, iz kojeg ce biti vidljivo koliki je kredit, i uz koju kamatu, podignut.

U Agenciji za zaštitu osobnih podataka to ne smatraju povredom osobnih podataka i napominju da se kredit ionako tice nekretnine, a ne vlasnika. I dok vecina citatelja koji su nam se javili smatra da to jest zadiranje u privatnost, odnosno poslovni odnos s bankom, koji bi trebao biti zašticen, još je zanimljiviji slucaj citatelja iz Rijeke, koji smatra da objava o isplati kredita može pogodovati raznim manipulacijama.

"Prije dvije godine prodao sam kucu u Rijeci, koju je kupac uzeo na kredit. Vec je sutradan, dan nakon prodaje, na vlasnickom listu bila upisana hipoteka banke, a noc nakon toga iz kuce mi je odnesen sef s dijelom novca od prodaje kuce, dok smo supruga i ja spavali", prica nam Rijecanin uz uvjet anonimnosti.

Iako, kaže, nema cvrstih dokaza za to, uvjeren je da lopovi organizirano, prateci oglase o prodaji nekretnina, prate i gruntovne izvatke tih nekretnina na internetu buduci da nije problem pronaci broj katastarske cestice na kojoj se nekretnina nalazi. A kad vide zabilježenu hipoteku banke, znaju, kaže naš citatelj, i kamo je otišao novac, odnosno znaju da ce barem dio od prodaje nekretnine pronaci kod bivšeg vlasnika.

"Možda je to znanstvena fantastika, no s obzirom na sve što se dogada i vrhunski organizirani kriminal, moguc je i ovakav scenarij", zakljucuje citatelj. Lopovi su mu, prica, iz kuce, dva dana nakon prodaje, odnijeli sef s dijelom novca od prodaje, ukupno 70.000 kuna, i dosad nisu ulovljeni.

U kuci je, veli, živio deset godina i nikad se nešto slicno nije dogodilo, a zanimljivo je i to da su lopovi netaknutima ostavili kreditne kartice iz novcanika na stolu dnevnog boravka, iz kojeg su uzeli "samo" dvije tisuce eura.


Podijeli: Facebook Twiter