Javni ovršitelji tuže državu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Javni ovršitelji koji su s prvim danom nove godine trebali, umjesto sudova, poceti provoditi ovrhe i plijeniti imovinu nisu skrštenih ruku docekali odluku donesenu na prvoj sjednici sedmog saziva Sabora - da se do 1. srpnja 2012. odgodi primjena Ovršnog zakona i Zakona o javnim ovršiteljima. Jedan od 68 imenovanih javnih ovršitelja, koji su položili prisegu pred dosadašnjim ministrom pravosuda Draženom Bošnjakovicem, Marko Lapaine iz Varaždina, podnio je ustavnu tužbu, odnosno zahtjev za ocjenu ustavnosti izmjena ovih zakona pozvavši kolege da ucine isto.

Lapaine smatra da su izmjenama zakona povrijedena njegova ustavna prava, pravo na rad i slobodu rada te pravo na zaradu kojom sebi i obitelji može osigurati slobodan i dostojan život. Naime, vecina je ovršitelja, pa i on sam, vec dala ostavku na svojim dotadašnjim funkcijama, a sad su ostali bez primanja za punih šest mjeseci. U pravilu je rijec o bivšim odvjetnicima, državnim odvjetnicima, sucima te pravnicima u velikim tvrtkama buduci da ovršitelj može biti samo osoba sa završenim pravnim fakultetom i položenim pravosudnim ispitom te posebnim javnoovršiteljskim.

- Upravo sam danas dobio rješenje ministra da s 1. sijecnjem pocinjem obnašati funkciju javnog ovršitelja, a apsurdno je da ne mogu raditi šest mjeseci. Da bih postao ovršitelj, morao sam prethodno tražiti brisanje iz Hrvatske odvjetnicke komore - imenika odvjetnika. Sad, kad bih htio ponovno raditi kao odvjetnik, za ponovni upis trebao bih platiti 5.000 eura, upozorava Lapaine.

Uz to, mnogi su javni ovršitelji, njih 90 posto, vec zaposlili barem jednu osobu u svom uredu, a isto je ucinio i ovaj varaždinski ovršitelj. Sad se pita cime ce platiti službenika s kojim je potpisao ugovor o radu od 1. sijecnja. K tome, morali su osigurati poslovne prostore s minimalno 55 kvadrata.

- Osigurao sam poslovni prostor površine 127 cetvornih metara, propisane protupožarne zaštite te pripadajuci arhivski, vatrozaštiti prostor, potreban uredski namještaj, sef, materijal i ostalu opremu, žigove, štambilje, natpisne ploce, takoder sve temeljem posebnih odobrenja i rješenja nadležnog ministarstva, nabraja Lapaine.

Troškove koje su dosad javni ovršitelji imali mjere se u desecima tisuca kuna.

- Ispunio sam sve zakonima propisane uvjete, udovoljio inspekcijskom nadzoru, zaprimio potrebna rješenja o pocetku rada koja su postala pravomocna, prestao sam s bilo kojim drugim dosadašnjim profesionalnim radom, a sve kako se to zakonom tražilo od mene, ali mi se sada izmjenama uskracuju ostvarena prava, potpuno mi se onemogucava pravo na rad, naveo je u zahtjevu Ustavnom sudu Lapaine. (Piše Maša JERIN)

Pravni vakuum

Posebno apsurdnim smatra što su izglasavanjem izmjena novih zakona zaboravili produžiti primjenu sadašnjeg Ovršnog zakona koji istjece za dva dana, 31. prosinca.
- Stvorio se potpuni pravni vakuum jer više nema odredbi po kojima bi se mogla provoditi ovrha tijekom prvih šest mjeseci 2012. godine. Iako sam siguran da ce zakonodavac to urediti novim promjenama, ovim pokazuje sav šlamperaj, kazao je.
Da je rijec o politikantstvu, bez stvarnih pravnih razloga, vidi u obrazloženju za odgodu zakona koji se poziva na "opravdane bojazni", a bez dokaza. Takoder napominje da je Sabor zakon donio po hitnom postupku protivno poslovniku.
Javna ovršiteljica iz Pule upozorava da je svatko od njih uložio najmanje 40.000 kuna i to bez troškova prostora koji su neki unajmili na duži period, a drugi kupili. Pita se hoce li zbog dugova u koje su ušli javni ovršitelji postati žrtve ovrha.
- Mnogi od nas podigli su kredite, sad ne znamo kako cemo placati troškove najma i režija, a otkazivanje prostora je najgora solucija buduci da smo prošli komisiju Ministarstva i na osnovu tih prostora dobili odobrenje za rad. Morali bismo ponoviti citav postupak. K tome, javnoovršiteljski ured mora imati pristup invalidima, a u Puli je to gotovo nemoguce naci, veli naša sugovornica.


Podržali i vladajuci

Javni ovršitelji s kojima smo razgovarali smatraju da im nije nanesena samo materijalna, vec i nematerijalna šteta zbog negativne klime kojoj su izloženi. Upravo to je jedan od razloga zbog cega je od prvotnog 71 ovršitelja troje vec odustalo, a popunjavanje mjesta do punog broja od 125 ovršitelja za podrucje Hrvatske ide teško.
- Pokrenuta je negativna medijska kampanja protiv javnih ovršitelja u kojoj su se iznosile neistine i paušalne tvrdnje i u kojoj nas se prozvalo "šerifima". Doživljavamo razne pritiske okoline i neugodne situacije koje nitko od nas, kada se latio ove službe, nije ocekivao. Mnogo je laži objavljeno o medijima, mi necemo upadati nocu u stanove i skidati odjecu s gradana, vele ovršitelji. Napominje da niti jednu ovrhu u kucama gradana ne mogu provoditi bez sudskog rješenja.
Napominju da je Hrvatska u pretpristupnim pregovorima obavezala uvesti institut javnih ovršitelja koji postoji u 19 od 27 europskih zemalja te je za tu namjenu dobila sredstva iz Europske unije. Podsjecaju da je Ovršni zakon izglasan u bivšem sazivu Sabora sa 111 glasova "za", dakle podržala ga i današnja vladajuca koalicija i pritom nije imala nikakvih primjedbi, vele javni ovršitelji.


Podijeli: Facebook Twiter