Javne tvrtke imaju 40% veće plaće od privatnih

(DAMIR ŠKOMRLJ /Novi list)
(DAMIR ŠKOMRLJ /Novi list)

 

U državnim se tvrtkama daleko lošije gospodari nego u privatnima. Proizvodnost rada u javnim poduzećima, primjerice, za trećinu je manja nego u privatnima, ali unatoč tome isplaćuju plaće koje su 40 posto veće nego u privatnom sektoru, prema podacima za 2012. godinu, upozorila je jučer Maruška Vizek iz Ekonomskog instituta u Zagrebu.

– Plaće u javnim poduzećima rasle su brže nego u privatnima. Godine 2008. prosječne plaće u poduzećima u državnom (su)vlasništvu bile su 29 posto veće nego nego u privatnima, a 2013. godine 34 posto veće, rekla je Vizek na skupu o poslovanju javnih poduzeća u organizaciji udruge poreznih obveznika Lipa, na kojem je većina sudionika zaključila da su neučinkovitim i nekonkurentnim javnim poduzećima potrebne reforme – kako to ovih dana od Hrvatske traži i Europska komisija.

Prosječne plaće tijekom krize, od 2008. do 2013. godine, u javnim poduzećima povećane su nominalno za 4 posto, na 6.098 kuna. U privatnom sektoru porasle su 0,4 posto, na prosječnih 4.548 kuna. Međutim, zbog inflacije, svim zaposlenima prosječne plaće su u šest godina realno pale, neovisno o tome gdje rade. U javnim poduzećima su 7,3 posto niže, a u privatnima 10,4 posto, prema podacima Maruške Vizek.

Poslovni prihodi također su se smanjili. Privatnim poduzećima prihodi su 2013. pali 11,9 posto u odnosu na 2008., a javnim poduzećima 6,5 posto. Državna su poduzeća bolje prošla jer su u monopolističkom položaju, a često su povećavala i cijene, čulo se na skupu. Glavna prepreka boljem gospodarenju javnim poduzećima je nedostatak političke volje, rekla je Vizek. Svi sudionici skupa tražili su reforme i bolje upravljanje u javnim poduzećima, ali nisu se složili oko toga kako to postići.

– Ako se uspostavi profesionalizirano upravljanje javnim poduzećima, njihova privatizacija nije nužna, rekla je Vizek. Suprotno mišljenje iznijeli su ekonomisti Vuk Vuković i Velimir Šonje, koji su prednost dali privatizaciji. Vuković se zauzeo za uvođenje »neovisnih uprava« u javnim poduzećima, čime bi se spriječilo da političke stranke, kad dođu na vlast, »gledaju ta poduzeća kao svoj politički plijen«. Vizek je podržala javne natječaje za izbor uprava javnih poduzeća. S time se nije  složio Siniša Hajdaš Dončić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, tvrdeći da se članovima stranaka ne može spriječiti ulazak u uprave tih poduzeća.

– Možemo imati javne natječaje. Ali zašto član stranke ne bi mogao voditi javno poduzeće ako je kompetentan? Nisu valjda svi ljudi, ako su u strankama, automatski nesposobni, rekao je Hajdaš Dončić, tvrdeći da u njegovom resoru većina članova uprava javnih poduzeća ionako nisu članovi SDP-a. (Branko Podgornik / Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter