Javna rasprava o kamenolomima do 3. siječnja

Ilustracija iz arhive (GI)
Ilustracija iz arhive (GI)

Županijski Odjel za gospodarstvo produžio je trajanje javne rasprave o Rudarsko-geološkoj studiji potencijala i gospodarenja mineralnim sirovinama Istarske županije do 3. siječnja 2014. godine, a kroz sve vrijeme trajanja studija će biti i dostupna na županijskim službenim web-stranicama.

Podsjetimo, prvotno je za raspravu o ovoj studiji oglašen rok od 3. do 17. prosinca, a prvo njeno javno predstavljanje bilo je  održano 3. prosinca u HGK - Županijskoj komori Pula. Predstavljanju međutim nisu prisustvovali predstavnici udruge Zelena Istra, a razlozi su pojašnjeni u njihovom priopćenju upućenom medijima. U njemu ističu da uoči javnog predstavljanja studija nije, kako je bilo najavljeno, dostupna na županijskim internetskim stranicama pa nije ni bilo moguće kvalitetno se pripremiti.

Nemogućnost uvida u studiju "još je jedan dokaz da se javne rasprave u nas organiziraju isključivo radi zadovoljenja zakonske obaveze i bez istinske želje za slušanjem onih koji bi od takve studije mogli nastaviti trpjeti veliku štetu, poput građana koji žive u neposrednoj blizini kamenoloma", kaže Zelena Istra.

Pročelnik županijskog Odjela za gospodarstvo Alen Damijanić rekao nam je da su se "baš zbog specifičnosti situacije i teme odlučili na krajnju transparentnost jer znamo kakva je osjetljivost ljudi na rad kamenoloma, ali istovremeno moramo biti svjesni i činjenice da su kamenolomi važna gospodarska djelatnost".

On je s predstavnicima Zelene Istre dogovorio sastanak za 13. prosinca. Zakazat će se i novi termin javnog predstavljanja studije na koju treba doći i predstavnik Ministarstva gospodarstva. Plan je da se nakon javne rasprave sve primjedbe obrade tako da se u veljači Rudarsko-geološka studija potencijala i gospodarenja mineralnim sirovinama Istarske županije može podnijeti na usvajanje Županijskoj skupštini.

Svi zainteresirani pozvani su da svoje primjedbe na studiju dostave u pisanom obliku do 3. siječnja, na adresu: Istarska županija, Upravni odjel za gospodarstvo, 52100 Pula, Flanatička 29, ili putem e-maila na adresu: [email protected].(D. ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter