Javna poduzeca, tajne otpremnine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska pošta je prošli mjesec ponudila otpremnine sedamnaestorici djelatnika, dok bi ih još 13 trebalo otici do kraja godine iz Središta pošta Pazin, odnosno istarskih pošta, potvrdeno nam je iz HP-a, koji u Istri zapošljava 516 djelatnika. Inace, HP je za, kako ga oni humano nazivaju, program socijalnog zbrinjavanja ove godine rezervirao nešto više od 80 milijuna kuna. Kako su porucili, u ovoj godini s otpremninama se žele riješiti 465 radnika, koji su ocito višak, od kojih su 283 trebala iz HP-a otici u lipnju, dok bi u prosincu to poduzece trebala napustiti još 182 radnika u pošti.

No, nisu sva javna poduzeca raspoložena za davanje podataka kakve smo dobili iz HP-a. Naime, iz Hrvatske elektroprivrede nam je poruceno da oni ne daju takve podatke. U njihovoj službi za odnose s javnošcu receno nam je da je to poslovna tajna te da nemaju namjeru iznositi podatak koliko bi njihovih djelatnika u Istri moglo ubrzo biti poslano u prijevremenu mirovinu.

Taj podatak nismo tijekom ovog tjedna uspjeli dobiti ni od Hrvatskih šuma, koje takoder planiraju odredenom broju radnika ponuditi otpremnine. No, u Hrvatskim šumama, barem nam je tako receno, ne skrivaju te podatke, nego nam jednostavno nisu stigli odgovoriti na to pitanje. Problem je i u tome što Hrvatske šume nemaju posebne podatke za Istru, nego ih moraju skupljati po pojedinim upravama.


Podijeli: Facebook Twiter