Javna poduzeća smanjuju investicije za 700 milijuna

Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matic / CROPIX

I ove je godine, kao i lani, Vlada nakon prvog polugodišta smanjila očekivanja od investicija javnih poduzeća. Umjesto planiranih 14,3 milijarde kuna te će državne tvrtke u ovoj godini investirati 13,6 milijarda kuna, objasnio je to jučer na konferenciji za novinare  potpredsjednik Vlade Branko Grčić koji je s ministrima Ivanom Vrdoljakom i Sinišom Hajdašem Dončićem govorio o investicijskim rezultatima u prvom polugodištu.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Hajdaš Dončić tvrdi da je su u prvom polugodištu javna poduzeća investirala 4,5 milijardi kuna, što je za 30 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Vjeruje da će do kraja godine uspjeti investirati 13,6 milijardi kuna, što će onda biti 23 posto više nego lani.

- Od uprava smo tražili da nam kažu što mogu 100 posto napraviti u ovoj godini. Znači, što je realno. Uz to smo pomaknuli dinamiku radova kako bi većina radova bila gotova do početka zime, odnosno do kraja listopada, objasnio je Grčić što je dijelom razlog i za smanjenje investicijskih planova u ovoj godini.

No, Vladini investicijski planovi od 68,8 milijardi kuna najvećim su se dijelom temeljili na očekivanju da će privatni sektor u ovoj godini investirati više od 50 milijardi kuna. Kako stoje privatne investicije u prvom polugodištu ministri nisu mogli odgovoriti jer podataka o tome Vlada nema, niti ih na taj način vodi Državni zavod za statistiku.

Što se tiče rezultata Radne skupine za poslovnu klimu i investicije, Vrdoljak je otkrio da se na njoj raspravljalo o  20 prijavljenih investicijskih projekata s ozbiljnim preprekama. Ukupna vrijednost tih investicija je 1,2 milijarde eura, a njihova realizacija značila bi otvaranje 2.800 novih radnih mjesta.

Vrdoljak je kazao i da su dva projekta iz privatnog sektora kojima se bavila Agencija za investicije i konkurentnost već realizirana, da je sedam projekta vrijednih 310 milijuna eura već u fazi izgradnje  objekata ili instalacije proizvodne opreme. Tih devet projekta znače i više od tisuću radnih mjesta.

U postupku rješavanja je 13 investicijskih projekata približne ukupne vrijednosti 766 milijuna eura koji bi značili posao za 1.270 ljudi. Ministar gospodarstva kaže da se radi i na otklanjanju prepreka kako bi Hrvatska kad je ocjena konkurentnosti zauzimala bolje mjesto na  svjetskim listama, ali se ne zavarava da će to biti lako jer, kako kaže, na povećanju konkurentnosti rade i drugi oko nas.  (Jagoda MARIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter