Javna poduzeca ne mogu bez politike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski sabor raspravljao je u petak prijepodne o prijedlogu odluke o popisu trgovackih društava od posebnog državnog interesa. U raspravi je u ime Kluba zastupnika IDS-a sudjelovao Damir Kajin koji je rekao: "Ovdje je navedeno, ako se ne varam, 57 tvrtki. Od ACI-ja do Croatia banke. Tu ima dobrih tvrtki, tu ima katastrofalnih tvrtki, tu ima propalih tvrtki, tu su Podravka, HEP, HAK, Hrvatske željeznice, Hrvatske ceste - znaci tvrtke koje se, slobodno to možemo reci, i najviše potkradaju. Koje nagrizaju nacionalnu supstancu, da ne kažem nacionalni suverenitet i to uvijek na isti nacin. Uvijek u korist privatnog, uvijek na štetu države."

Kajin u izlaganju nije mogao izbjeci Podravku i tvrtke s njom povezane: "Ono što mene kao Istrijana najviše tangira je kako su nam digli ispod nosa Mirnu. Afera s kupnjom Podravkinih dionica mogla bi kompaniju sljedece godine koštati 50 milijuna eura, to je relativno skromna procjena."

"Je li idealno rješenje da nadzorne odbore drže tobože neovisni kao u Podravci", zapitao se zastupnik IDS-a i pojasnio: "Nije, pa vidimo gospodin Vedriš bio je clan NO-a Podravke od 2007. do današnjeg dana. Da li je gospodin Jurcic preuzeo taj nadzorni odbor? Jasno, trebalo bi maknuti politiku, ali da li sve ostaviti menadžerima koji sve rade za svoj privatni interes? To je isto loše kao u NO-u imati i same politicare. Da li je gospodin Marinac iz Podravke bio clan ijedne stranke? Nije, ali je sve dobio preko stranaka."

"Ni ubuduce, ako želimo istinu govoriti narodu, politiku necemo moci izbjeci u javnim poduzecima. I uvijek ce biti politicka volja pri izboru. Bilo da je rijec o ravnatelju Hrvatske radiotelevizije ili glavnoj urednici, bilo da je rijec o glavnom uredniku ili ravnatelju radija, bilo da je rijec o ravnatelju Hine, brodogradilišta, Hrvatske autoceste, Hrvatskih cesta, Hrvatske elektroprivrede, Holdinga ili Istarskog vodovoda iz Buzeta", zakljucio je Kajin.


Podijeli: Facebook Twiter