Javna nabava seli na internet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sve informacije i dokumente o nabavi javna ce poduzeca morati staviti na svoje internet-stranice i tako ih uciniti dostupnim javnosti. Zaposleni u tim poduzecima koji rade na mjestima ocijenjenim visokim stupnjem rizika za korupciju potpisivat ce izjavu o povjerljivosti i nepristranosti. Tako propisuje antikorupcijski program za javna poduzeca što ga je u cetvrtak usvojila Vlada.

Program predvida da sva ta poduzeca do kraja godine donesu antikorupcijski program i akcijski plan, a njihova provedba pocinje sljedece godine.

- Vladina tolerancija na sve oblike korupcije, na svim razinama, bez obzira na to o kome se radi, bez obzira na ime i prezime, pripadnost bilo komu i bilo cemu, bit ce nulta, kazala je premijerka Jadranka Kosor te najavila da nakon javnih poduzeca na red dolaze i politicke stranke.

Otkrila je, naime, da je Vladino povjerenstvo odlucilo krenuti u izmjenu zakona o financiranju politickih stranka da bi i na tom podrucju smanjilo mogucnost korupcije.

Uz objavu baš svih dokumenta o javnoj nabavi, bilo da se radi o poništenju natjecaja, odabiru ponude ili sklopljenim ugovorima, medu 18 mjera koje ce morati provoditi sva javna poduzeca, objavljivat ce se i izvješca revizora, a tvrtke ce morati imenovati i službenika za informiranje, povjerenika za etiku, jacanje unutarnje revizije...

Zanimljivo je da je Vladin program ministar prometa Božidar Kalmeta na dan kad su uhiceni bivši celnici HAC-a ocijenio besprijekornim i važnim za borbu "protiv anomalija".

U borbi protiv korupcije Vladino ce se povjerenstvo, najavila je premijerka, pozabaviti i izvješcima državne revizije, odnosno onime što se dogada ili ne dogada, iako bi trebalo, nakon što se ta izvješca objave.

Premijerka je javna poduzeca pohvalila za uštedu od 1,4 milijarde kuna, ali je porucila i da moraju provesti još neke mjere na postizanju likvidnosti, cemu ce, po njezinom mišljenju, pomoci i placanje Ininog duga državi do 29. prosinca ove godine.


Podijeli: Facebook Twiter