Jašić: Stanovnici Dršćevke žele dječje igralište

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vijećnici SDP-a i na nedavnoj su sjednici pazinskog Gradskog vijeća bili vrlo aktivni, a rasprave su započeli već pri izjašnjavanju o zapisniku s prethodne sjednice. Naime, Suzana Jašić i Boris Demark, koji je u prethodnom mandatu bio predsjednik Gradskog vijeća, a prije toga pročelnik u gradskoj upravi, nisu zadovoljni skraćenim zapisnicima.

Oni traže da im se dostavljaju integralni zapisnici, jer se iz skraćenih u kojima se navode samo zaključci ne vidi tijek rasprave i tko je kako glasovao. Oni smatraju kako nitko nema vremena preko "live streama" pratiti sjednice koje traju i dulje od četiri sata, stoga bi zainteresiranima putem takvih zapisnika koji bi se objavljivali na internetskim stranicama Grada, lakše bilo pratiti tijek sjednice i donošenje odluka.

Parkiralište ili dječje igralište

SDP-ovci su bili i najaktivniji u postavljanu vijećničkih pitanja, tako je Jašić predsjedniku Vijeća Davoru Slokoviću postavila pitanje ima li prepreka da se na dnevni red uvrsti Odluka o izmjenama i dopunama Provedbenog urbanističkog plana Dršćevka II. priloživši zahtjevu potpise, kako je rekla: "stotinu stanovnika i stanovnica Pazina, mahom onih koji žive ili borave na području Dršćevke". Ona i potpisnici žele uređenje dječjeg igrališta na prostoru (u Ulici Saše Šantela op.) koji je PUP-om predviđen za parkiralište, a to, rekla je inicijativu građana čini neostvarivom stoga ja zatražila da se pokrene postupak izmjene PUP-a Dršćevka II. Na kraju izlaganja kao podršku svom prijedlogu pokazala je crtež djece s Dršćevke.

Sloković ju pozvao da svoju inicijativu, kako bi se mogla uvrstiti na dnevni red, u propisanom obliku dostavi u nadležni gradski upravni odjel. No, Jašić je insistirala kako je Sloković protiv njene inicijative. Odgovarajući na pitanja gradonačelnik Renato Krulčić dodao je kako, prije nego se donese takva odluka u proračunu treba osigurati sredstva za izmjene i dopune PUP-a, potom provesti javnu nabavu za izradu PUP-a i na kraju odabir izrađivača.

Nema Plana o upravljanju Pazinčicom

Deana Velenderića (SDP) zanimalo je kada se planira donijeti Plan upravljanja vodotokom Pazinčice, te je li na Zarečkom krovu moguće postaviti kante za skupljanje otpada. Demarka je zanimalo što Grad poduzima za selektivno prikupljanje otpada i sufinanciranja prijevoza učenika srednjih škola.

Odgovarajući na postavljena pitanja gradonačelnik Krulčić, rekao je kako nije član radnog tima, ali zna da je Grad pokrenuo veliki broj inicijativa u koje su uključene Hrvatske vode, Općina Cerovlje, Građevinski fakultet u Rijeci, predstoje razgovori s Hrvatskim šumama, koje gospodare dijelom vodotoka. S Javnom ustanovom "Natura Histrica" potpisani su ugovoru vezani uz izradu Plana, kako je rekao Krulčlić, prvog takvog plana u Hrvatskoj koji će biti izrađen u skladu s odrednicama "Natura 2000". Uz to došlo je do kadrovskih promjena na čelu "Nature Histrice", pa se idućeg tjedna očekuje sastanak s novom ravnateljicom ove ustanove oko dovršetka Plana upravljanja vodotokom Pazinčice.

- Prijevoz srednjoškolaca je u ingerenciji Republike Hrvatske koja osigurava sredstva za podmirenje 75 posto troškova prijevoza učenika srednjih škola, 25 posto je prepušteno roditeljima, rekao je Krulčić, dodajući kako lokalna samouprava skrbi o predškolskom odgoju i prijevozu osnovnoškolaca. Stoga će prijevoz srednjoškolaca, za sada, ostati ovako kako je.

Usluga naručila 1.300 kanti

- Gospodarenje otpadom je definirano Strategijom koja je donesena na protekloj sjednici Vijeća, podsjetio je Krulčić. Pred dvije godine na području Grada Pazina započela je podjela kanti za selektivno prikupljanje otpada. U međuvremenu je postavljeno 120 "zelenih otoka" kojima gospodari Usluga, a naručeno je još 1.300 kanti za selektivno prikupljanje otpada. Dakle, potpuno smo spremni da građanima omogućimo postavljanje kanti što bliže domaćinstvima, zapravo mjestima nastajanja otpada, odgovorio je Krulčić. Zaključivši kako Grad iduće godine od Fonda za zaštitu okoliša očekuje sredstva za izgradnju reciklažnog dvorišta na koje će građani moći dovoziti sav onaj otpad koji ne stane u kante. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter