Jašarevic potvrdio vezu s vehabijskim vodama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srpski državljanin Mevlid Jašarevic, kojemu se u Bosni i Hercegovini sudi zbog teroristickog napada na americko veleposlanstvo u Sarajevu, poslao je pismo na adresu nekoliko medijskih kuca u BiH u kojemu je potvrdio da je povezan s vodama zajednica radikalnih islamista koje djeluju ne samo u toj zemlji nego i u Austriji, objavio je u ponedjeljak sarajevski "Dnevni avaz".

Uz presliku pisma, iza kojega je potpisan Jašarevic, list prenosi da je Jašarevic svoju poruku uputio i na adrese voda vehabijskih zajednica u Gornjoj Maoci kod Brckog Nusreta Imamovica te one koja djeluje u Becu a predvodi je Muhamed Porca.

"Avaz" istice kako postoje naznake da su upravo Imamovic i Porca potaknuli Jašarevica da 28. listopada 2011. godine napadne veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu. Jašarevic je napisao da mu smeta što ga mediji opisuju kao terorista koji je naštetio ugledu BiH, te se usporeduje s norveškim masovnim ubojicom Andersom Behringom Breivikom.

"Kako je moguce da nitko nije rekao kako je Breivik naštetio ugledu Norveške", pita se Jašarevic u svom pismu te podsjeca i na kosovskog Albanca Arifa Uku koji je u Njemackoj ubio dva americka pilota, a nitko nije kazao kako je on time nanio štetu zemlji u kojoj je pocinio napad.

Jašarevic je medutim izrijekom potvrdio svoju netrpeljivost prema Amerikancima, a demokraciju je opisao neprihvatljivim modelom vlasti te drži kako ce upravo zbog nje Europa propasti. U napadu što ga je pocinio u listopadu prošle godine, Jašarevic je na zgradu americkog veleposlanstva u Sarajevu ispalio više od stotinu metaka ranivši pritom jednog policajca.

Zbog ovog napada njemu te Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahicu pocelo je sudenje pred sudom BiH 15. lipnja. Državno odvjetništvo najavilo je da ce tijekom sudenja izvesti više desetaka svjedoka i predstaviti brojne materijalne dokaze kojima ce potvrditi postojanje teroristicke skupine koja je organizirana pri vehabijskoj zajednici u Gornjoj Maoci. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter