Jaružari iz Uljanika u Panamskom kanalu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Belgijski brodar Jan De Nul pobijedio je na natjecaju tvrtke PCA Group iz Paname i dobio posao proširivanja i produbljivanja Panamskog kanala, a koristit ce brodove izgradene u Uljaniku.

Uljanik je, naime, Janu De Nulu ove godine isporucio jedan jaružar, porinuo drugi i treci te na navozu u Puli zapoceo izgradnju cetvrtog. Puljani ocekuju da ce do kraja godine naruciti još dva jaružara.

Dio jaružara bit ce korišten upravo na proširenju najpoznatijeg svjetskog kanala, koji povezuje Atlantski i Tihi ocean. Proširivanje ce potrajati oko dvije godine, a iskopat ce se cetiri milijuna kubnih metara stijena. Projekt je to vrijedan 54,5 milijuna americkih dolara.

No, to je tek dio posla na proširenju Panamskog kanala, obnova je podijeljena u više faza, a Jan De Nul poznat je i kao izvodac nekih prijašnjih radova.

Na ovom su poslu, vrijednom 2,24 milijarde dolara, angažirane još dvije tvrtke. U tu svrhu im je narucitelj, PCA Group, pocetkom godine uplatio 300 milijuna dolara akontacije kojima su trebali podmiriti troškove kupnje potrebnih strojeva. (P. GREGOROVIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA

 


Podijeli: Facebook Twiter