Jarni: Imamo tešku grupu, ali Španjolska je u padu

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Legendarni hrvatski reprezentativac i član "brončanih" Robert Jarni s mnogo optimizma čeka nastup "kockastih" na Europskom prvenstvu u Francuskoj, naglasivši da imamo "jako tešku skupinu".

- Nadam se da su se dečki dobro pripremili, da su se osvježili za ono što nas očekuje i što svi priželjkujemo. Međutim, imamo jako tešku skupinu i mnogo toga će ovisiti o utakmici protiv Turske. Ako dobijemo to će dodatno homogenizirati ekipu, ako ne ostvarimo pozitivan rezultat sve će se dramatično promijeniti - kazao je Jarni u razgovoru za Hinu.

Hrvatska otvara EURO 12. lipnja na pariškom Parku prinčeva protiv Turske. Baš kao što su i "vatreni" na svom prvom velikom natjecanju na EP-u u Engleskoj 1996. debitirali protiv Turske.

- Bila je to teška i tvrda utakmica. Srećom, dobili smo je u samoj završnici - prisjetio se 47-godišnji Čakovčanin.

Dio javnosti sadašnju generaciju uspoređuje s "vatrenima" koji su na SP-u u Francuskoj 1998. godine osvojili broncu što je najveći uspjeh hrvatskog nogometa. Jarni je bio neizostavan dio francuske priče.

- Ne volim usporedbe. Velike su razlike u generacijama. Potpuno smo drugačije odrastali. Istina je da imamo fantastične igrače koji igraju u fantastičnim klubovima i tamo su nosioci igre, ali sve to treba pokazati i na terenu - dodao je Jarni.

Jarni je igrao na poziciji lijevog beka i na toj poziciji nismo imali boljeg igrača od samostalnosti. Kako je moguće da sve ove godine nitko nije uspio nadmašiti njegove igre?

- Ne mislim da je to samo naš problem. I druge reprezentacije imaju problema na toj poziciji.

Na pitanje mogu li se HNS i vodeći hrvatski klubovi nekako dogovoriti, pa da se na toj poziciji forsiraju domaći igrači koji bi se pratili u razvoju, samo se nasmijao.

- Teško, klubovi štite svoj interes. Bilo bi to teško napraviti. Treba imati strpljenja i odgojiti mlade igrače.

Jarni je godinama igrao u Španjolskoj gdje je nosio dres Real Madrida, Betisa i Las Palmasa i pozorno prati španjolski nogomet.

- Nadam se da ćemo pitanje plasmana u drugi krug natjecanja riješiti i prije zadnjeg kola i utakmice sa Španjolskom. Međutim, nije to ona prava Španjolska. Ne znam što se događa kod njih, jer su u padu.

Nažalost, razgovor nije mogao proteći bez pitanja o terorizmu i sigurnosnoj prijetnji koja se nadvila nad EURO.

- Teško je o tome nešto kazati. Sasvim sigurno nije ugodno, ali se nadam da će sve proći u najboljem redu i da će francuske službe dobro obaviti svoj posao - zaključio je Jarni. (H)


Podijeli: Facebook Twiter