JAR ujedinjen za Mandelin pogreb

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tisuće Južnoafrikanaca spontano su se okupile u subotu ne bi li odale počast i zahvalnost Nelsonu Mandeli, dok se priprema povijesni pogreb u nazočnosti brojnih stranih dužnosnika u Sowetu i Qunu.

Na ulicama, radiju i televiziji govori se samo o "Tati Mandeli" i svemu što mu duguje ta zemlja koja danas ima 53 milijuna stanovnika od kojih je polovica mlađa od 25 godina.

Ispred kuće bivšeg predsjednika i dalje se okuplja mnoštvo. Na travnjaku blizu kuće postavljen je improvizirani oltar oko kojeg gore svijeće.

Južnoafričke televizije od četvrtka navečer neprekidno prikazuju snimke okupljenih ljudi koji odaju počast Nelsonu Mandeli, dokumentarne filmove o njegovom životu i njegove govore.

Dalindyeboa, kralja klana Thembu, kojem je pripadao Mandela, očekuju u subotu u Johannesburgu na tradicionalnoj svečanosti predviđenoj u Qunu, gradu gdje će biti pokopan.

Na pogreb, koji će biti 15. prosinca, svoj su dolazak najavili brojni predsjednici, bivši i sadašnji šefovi vlada, kraljevi i kraljice, umjetnici, duhovni vođe cijelog svijeta od kojih će brojni nazočiti i svečanosti u Sowetu u utorak na stadionu Soccer City. Upravo na tom stadionu Nelson Mandela se zadnji put službeno pojavio u javnosti, 2010. godine na finalu Svjetskog kupa.

I neke druge zemlje su proglasile državnu žalost, poput Čada i Senegala, i spustile zastave na pola koplja poput Sjedinjenih Država, čija trojica predsjednika, sadašnji Barack Obama i njegova dvojica prethodnika George W. Bush i Bill Clinton, također dolaze u Južnoafričku Republiku. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter