JAR: U sukobima u rudniku Amplats 13 ozlijeđenih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje 13 rudara je ranjeno u angloameričkom rudniku platine Rustenburg, na sjeveru Južnoafričke Republike u ponedjeljak u prvom većem nasilju u rudnicima ove godine.

Sukob se dogodio između četiri člana Nacionalnog sindikata rudara (NUM) i aktivista suparničkog sindikata Amcu. Pripadnici NUM-a su se zalagali za svoja prava u upravi tvrtke kada ih je opkolilo oko tisuću ljudi, rekao je glasnogovornik policije.

Kako bi ih zaštitile snage sigurnosti rudnika su intervenirale gumenim mecima i 13 djelatnika rudnika, među kojima četiri stražara su ozlijeđeni.

"Neki su ranjeni mačetama i tupim predmetima dok su druge pogodili gumeni meci", precizirao je i dodao da tada nije zabilježen ni jedan smrtni slučaj.

Suparništvo i nadmetanja između sindikata NUM-a, većinskog i bliskog vlasti i malog sindikata Amcu izazvali su štrajkove u rudarskom sektoru u drugom dijelu 2012. kada je poginulo blizu 60 ljudi. Događaji u Marikani, gdje je u kolovozu i rujnu prošle godine poginulo 48 ljudi, potaknuli su nasilja između dva sindikata. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter