JAR: Suspendirano 8 policajaca zbog brutalnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Južnoafrička Republika suspendirala je u petak osmoricu policijaca nakon smrti muškarca kojega su vezali za vozilo i vukli kroz prometnu ulicu, a cijeli je incident snimljen tako da je video snimka još više okaljala ugled policije.

Mido Macia (27), vozač taksija iz Mozambika, pronađen je mrtav u pritvoru s ozljedama glave, a utvrđeno je i unutarnje krvarenje, pokazala je obdukcija.

"Željeli bismo uvjeriti zemlju i svijet da ovo što je na video snimci nije način na koji radi policija u demokratskoj Južnoafričkoj Republici", rekla je čelnica policije Riah Phiyega na tiskovnoj konferenciji.

Ona je kazala da su osmorica časnika umiješana u ovaj incident suspendirana te da će zapovjednik policijske postaje biti smijenjen. Predsjednik Jacob Zuma i oporbeni političari osudili su taj incident.

"Snimke incidenta su zastrašujuće, uznemirujuće i neprihvatljive. Nijedno ljudsko biće ne bi trebalo tretirati na taj način", rekao je Zuma komentirajući "tragičnu smrt muškarca u rukama policije".

Policija je izjavila za medije da je Macia uhićen nakon što je parkirao na nedopuštenom mjestu i stvorio prometnu gužvu. Također navodi da se opirao uhićenju.

Ova video snimka, koja je prikazana diljem zemlje u četvrtak, i smrt vozača taksija izazivaju zabrinutost glede policijske brutalnosti u zemlji gdje više od 1.200 ljudi godišnje umire u pritvoru. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter