JAR: Sud odbio zadnju žalbu Oscara Pistoriusa

Oscar Pistorius (Arhiva)
Oscar Pistorius (Arhiva)

Ustavni sud Južnoafričke Republike, najviše pravosudno tijelo u zemlji, ocijenilo je neutemeljenom zadnju žalbu južnoafričkog paraolimpijskog prvaka Oscara Pistoriusa kojega je žalbeni sud osudio zbog ubojstva njegove djevojke, doznaje se u četvrtak od ministarstva pravosuđa.

Sud je odbio žalbu Oscara Pistoriusa na presudu budući da ona "nema nikakvih izgleda da bude prihvaćena", rekao je za AFP glasnogovornik južnoafričkog državnog odvjetništva Luvuyo Mfaku.

Ustavni sud je odluku "donio u srijedu, ali smo je zaprimili danas", dodao je.

Bivši športaš kojemu još nije određena kazna za ubojstvo, treba se ponovo pojaviti na sudu 18. travnja, u okviru sudskog postupka za utvrđivanje kazne, dodao je Mfaku.

Pistoriusa (29) je prvostupanjski sud proglasio krivim za "ubojstvo iz nehata" i osudio na pet godina zatvora. No nakon žalbe, sud je preinačio zločin u "ubojstvo" za koje može dobiti najmanje 15 godina zatvora. Njegovi su odvjetnici odmah podnijeli žalbu Ustavnom sudu kako bi osporili tu zadnju presudu, ocijenivši da je Viši žalbeni sud "postupio nezakonito i protuustavno".

Mladić, kojemu su amputirane obje noge i šesterostruki je dobitnik zlatne medalje, trenutačno je u kućnom pritvoru u kući svog strica u Pretoriji, pošto je godinu dana proveo iza rešetaka.

Svoju djevojku Reevu Steenkamp je ustrijelio u svom domu u Pretoriji u veljači 2013. Od početka je govorio da ju je zamijenio za  provalnika. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter