JAR šokiran jer su rudari optuženi za masakr

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Južnoafrički ministar pravosuđa u petak je napao tužitelje što su za ubojstvo 34 rudara štrajkaša koje je ustrijelila policija optužili 270 rudara drugih rudara i rekao da je ta odluka izazvala "šok, paniku i zbunjenost" u javnosti.

Policijsko ubojstvo štrajkaša u rudniku Marikana jedan je od težih takvih incidenata od kraja bjelačke vladavine 1994. Uhićeni rudari optuženi su po zakonu iz vremena apartheida.

Afrički nacionalni konfres (ANC), čije je članove tukla policija na prosvjednim skupovima u apartheidu i koji su stradavali po tim zakonima, izvrgnut je žestokoj kritici jer se služi sličnom taktikom sad kad je na vlasti.

Predsjednik Jacob Zuma gubi potporu javnosti, a njegovi neprijatelji kažu da ga više zanima zbližavanje s poslodavcima i moćnim sindikatima nego s rudarima pod zemljom.

Zuma je u petak bio na kongresu Socijalističke internacionale i nije komentirao tu optužbu za ubojstvo. No njegov ministar pravosuđa Jeff Radebe zahtijeva odgovore. "Nema sumnje da je ta odluka izazvala šok, paniku i zbunjenost u toj zajednici i u južnoafričkoj javnosti. Zato ja moram tražiti objašnjenje", kaže se u njegovu priopćenju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter