JAR slavi rodendan Nelsona Mandele

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Južnoafricka Republika slavi u ponedjeljak 93. rodendan bivšeg predsjednika Nelsona Mandele, a njegova je zaklada pozvala gradane na 67 minuta društveno korisnog rada kako bi se na taj nacin obilježilo 67 godina koje je posvetio politickoj borbi, javlja BBC.

Ocekuje se da ce ikona borbe protiv aparthejda provesti dan sa svojom obitelji u svom rodnom selu Qunuu. Milijuni školske djece istodobno su mu otpjevali posebnu rodendansku pjesmu koja je komponirana za njegov 93. rodendan.

Mandela, junak za mnoge u JAR-u i diljem svijeta zbog njegove dugotrajne borbe protiv bjelacke manjinske vlasti, cini se dosta slab otkako se povukao iz javnog života 2004. Ima cjelodnevnu medicinsku skrb u svom domu otkako je otpušten iz bolnice u sijecnju gdje se lijecio od akutne respiratorne infekcije.

Zaklada Nelsona Mandele, koju podržava glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, priopcila je da želi da njegov rodendan bude inspiracija ljudima da pomognu uciniti svijet boljim mjestom.

"Ako je covjek mogao posvetiti 67 godina svog života tome da cini dobro za svijet, zamislite što bi mi mogli postici ako svatko posveti tome samo 67 minuta svog vremena", rekao je celnik zaklade Said Achmat Dangor. Južnoafricke tvrtke, dobrotvorne organizacije i slavne osobe objavile su svoje planove za društveno koristan rad.

Glavni tajnik UN-a pozvao je ljude širom svijeta da ucine isto jer je to "najbolji nacin na koji možemo zahvaliti Nelsonu Mandeli na njegovu radu".


Podijeli: Facebook Twiter