JAR: "Rođeni slobodni" prvi put na biralištima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Južnoafrikanci u srijedu glasuju na prvim izborima na kojima pravo glasa ima generacija rođena poslije pada apartheida, a ankete predviđaju još jednu uvjerljivu pobjedu Afričkog nacionalnog kongresa (ANC), stranke koja se diči pobjedom nad tim režimom, i ima veliku podršku među stanovništvom koja se ne sjeća vladavine bjelačke manjine.

Birači mladi, ali i stari, od ranog jutra pred biralištima stoje u redovima koji podsjećaju na one iz 1994. godine kada su održani povijesni višerasni demokratski izbori, piše Reuters. "Sjajno je glasati prvi put. Sada i ja imam riječ u politici moje zemlje", rekao je jedan 18-godišnji birač, rođen nakon apartheida i pripadnik takozvane generacije "rođenih u slobodi".

Birališta se zatvaraju u 21 sat po srednjoeuropskom vremenu i pobjeda ANC-a nije upitna. Jedino je dvojbeno hoće li opet biti dvotrećinska, kao na trima prethodnim izborima.

Dugotrajna popularnost ANC-a predsjednika države Jacoba Zume iznenađuje analitičare, koji su očekivali da će kapitaliziranje slavne stranačke prošlosti pasti u drugi plan pred ekonomskim problemima države i brojnim korupcijskim skandalima. Zuma je na biralištu u srijedu još jednom ponovio svoju uvjerenost u uvjerljivu pobjedu.

Rast nezaposlenosti (22 posto) i s njim povezan rast kriminala te raširena korupcija glavni su problem u državi. Zuma obećava napredak u pet ključnih područja: obrazovanju, zdravstvu, ruralnom razvoju, zapošljavanju i borbi protiv kriminala. Odbacio je i tzv. Nkandla skandal, u kojem ga se teretilo da je potrošio 20 milijuna dolara poreznih obveznika za nadogradnju svog seoskog imanja.

Najbliži ANC-ov suparnik Demokratski savez, koji je 2009. osvojio 16,7 posto glasova, sada će dobiti više, ali ni blizu da bi ugrozio ANC jer se tu stranku još uvijek percipira kao političko utočište bijelih elitista i ne može doprijeti do širih masa. Stranku vodi bjelkinja Helen Zille, premijerka pokrajine Zapadni Cape, jedine od devet južnoafričkih u kojoj ANC nije na vlasti.

Više od 25,3 milijuna glasača izabrat će 400 zastupnika koji će potom 21. svibnja izabrati budućeg šefa države, a veliki su izgledi da u 72. godini Zuma bude izabran na još jedan petogodišnji mandat.

Ovo su biti prvi izbori nakon smrti Nelsona Mandele i važni su ne samo za Južnoafričku Republiku nego i za cijeli kontinent jer je JAR unatoč svim problemima i dalje pokretač kontinentalnog razvoja i odupire se nadiranju brzorastućih gospodarstava Namibije, Nigerije i Angole. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter