JAR: Policija pucala na rudare u štrajku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trideset šest ljudi je ubijeno kada je policija otvorila vatru na naoružane rudare u štrajku kod rudnika platine Lonmin de Marikana, prema podacima sindikata rudara.

Glavni tajnik tog sindikata je na radiju rekao da raspolažu podacima o 36 mrtvih. Prema prethodnim podacima ubijeno je 30 ljudi. Ministar policije Nanthi Mthethwa je rekao da ima puno ranjenih i da se povećava broj smrtno stradalih.

Od nedjelje nekoliko stotina rudara štrajkaša traži bitno povećanje plaća.

Policija je u četvrtak poslije podne otvorila vatru na skupinu rudara naoružanih mačetama i šipkama koji su se odbili razići nakon što su odbili ultimatum uprave rudnika da se vrate u rudnik pod prijetnjom otkaza.

Prema pisanju lokalnih medija, do zuba naoružana policija s oklopnim vozilima podizala je žičanu ogradu, a u jednom trenutku policajce je opkolilo oko 3.000 rudara. Policija je otvorila vatru iz strojnica nakon što je na njih nasrnula skupina muškaraca.

Policija je priopćila da su nakon nekoliko dana pregovaranja propali pregovori s čelnicima sindikata rudara i građevinara (AMCU) te im nije preostalo ništa drugo nego da prosvjednike rastjeraju silom. Rudnik Marikana se nalazi oko 100 kilometara sjeverozapadno od Johannesburga. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter