JAR optužuje farmaceutsku industriju za genocid

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Južnoafrički ministar zdravstva Aaron Motsoaledi je u razgovoru u petak optužio multinacionalne farmaceutske tvrtke da rade protiv njegovog plana reforme prava na patent i ukazao na "sotonsku i genocidnu urotu".

Njegovom reformom bi se pojednostavila izrada generičkih jeftinijih lijekova i njezina izrada bi mogla trajati dvije ili tri godine. Tjednik Mail&Guardian ima dokument na devet stranica - bespoštedno lobiranje koji industrijalci namjeravaju pokrenuti kako bi se uz pomoć američkog financiranja suprostavili planu.

"Ne koristim jake termine, već prikladne. To je genocid", rekao je Motosaledi za Mail-Guardian i precizirao da "taj dokument može na smrt osuditi brojne Južnoafrikance".

Sadašnji sustav omogućuje farmaceutskim tvrtkama dobivanje brojnih patenata, pod izgovorom inovacija, kako bi zaštitile nove verzije istog lijeka i unovčile velika ulaganja u istraživanja i razvoj za višu monopolnu cijenu, uz zabranu izrade generičkih lijekova drugih tvrtka, tvrde nevladine organizacije.

Reforma bi prekinula tu praksu i vlada se nada da će moći distribuirati anti-retroviralne tretmane za oko 6,4 milijuna seropozitivnih po nižoj cijeni. Tretmane protiv raka i tuberkuloze bi također mogle preuzeti agencije zdravstvenog osiguranja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter