JAR: Nacionalni kongres dobio većinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Južnoafrički vladajući Afrički nacionalni kongres (ANC) zabilježio je veliku pobjedu na izborima u nedjelju, unatoč određenom padu potpore u odnosu na prošle izbore, pokazali su preliminarni rezultati nakon prebrojanih glasova u 94 posto izbornih jedinica.

Neovisno izborno povjerenstvo objavilo je da je ANC osvojio 62,5 posto glasova, zabilježivši pad sa 65,9 posto koliko je dobio na izborima 2009.

Glavna oporbena stranka Demokratski savez (DA) dobila je oko 22 posto, čime su potvrđene prognoze koje su govorile da bi mogla dobiti puno više od 16,7 koliko je zaradila prije pet godina.

Na treće mjesto izbila je stranka krajnje ljevice Borci za ekonomsku slobodu s gotovo 6 posto glasova.

ANC vlada zemljom otkako je srušen aparthejd, a na trima izborima zaredom, 1999., 2004. i 2009. osvojio je dvotrećinsku većinu.

Ovo su prvi izbori nakon smrti Nelsona Mandele te prvi na kojima je pravo glasa imala generacija rođena poslije pada aparthejda.

Više od 25,3 milijuna glasača bilo je pozvano izabrati 400 zastupnika koji će potom 21. svibnja izabrati budućeg šefa države, a veliki su izgledi da u 72. godini Jakob Zuma bude izabran na još jedan petogodišnji mandat.

Dugotrajna popularnost ANC-a predsjednika države Jacoba Zume iznenađuje analitičare koji su očekivali da će kapitaliziranje slavne stranačke prošlosti pasti u drugi plan pred ekonomskim problemima države i brojnim korupcijskim skandalima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter