Japanu prijeti cernobilski scenarij?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Eksplozija koja je u utorak potresla japansku nuklearnu centralu Fukushima Daiichi podigla je ozbiljnost tamošnjeg stanja do "ozbiljne nezgode", što je razina neposredno ispod Cernobila, izjavio je francuski nuklearni dužnosnik, referirajuci se na medunarodnu skalu koja odreduje težinu nuklearnih incidenata.

Medunarodna skala nuklearnih i radioloških dogadaja (INES) ide od razine 1, koja ukazuje na vrlo malu opasnost za stanovništvo, do razine 7 - "velike nesrece", kod koje je došlo do velikog ispuštanja radioaktivnog materijala, uz rasprostranjene zdravstvene i ekološke ucinke.

"Jasno je da smo na razini 6, što ce reci da smo na razini izmedu onoga što se dogodilo na Otoku tri milje i u Cernobilu", izjavio je novinarima u utorak Andre-Claude Lacoste, predsjednik francuske agencije za nuklearnu sigurnost, prenosi CNN.



Japanske nuklearne vlasti u pocetku su ocijenile da je incident na razini 4, prema Greg Webbu iz Medunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Razinu 4, obilježava manje oslobadanje radioaktivnog materijala koje traži samo mjere za kontrolu hrane zbog kontaminacije, no u najnovijim informacijama o eksploziji japanske vlasti nisu rangirale incident, a to nije ucinila ni IAEA, rekao je Webb.

Bez obzira na razinu, mnogi strucnjaci upozoravaju da je prerano i da je premalo informacija da bi se utvrdilo što to znaci za ljude koji žive u regiji u blizini nuklearke. "Mi ne znamo dovoljno za procjenu dugorocnih ili kratkorocnih ucinaka toga", rekao je Dr. Kirby Kemper, poznati nuklearni fizicar, profesor i istraživac s americkog sveucilišta Florida State.

Na temelju podataka japanskih vlasti Kemper je rekao da se radioaktivni materijal koji je osloboden uglavnom rasipa u atmosferu. Medutim, dodao je, vlasti ce morati testirati tlo na onecišcenje u promjeru od 20 kilometara oko centrale prije nego što se itko od stanovnika bude mogao vratiti kuci.

David Brenner, direktor Centra za radiološka istraživanja sveucilišta Columbia, rekao je da se, dok traju napori da se reaktori stave pod nadzor i postoji neizvjesnost o smjeru u kojem ce vjetar nositi radioaktivni materijal, ne može reci koliko ce tog materijala biti ispušteno i kakav ce ucinak imati na ljudsko zdravlje. On predvida da ce se stanje u centrali Daiichi razjasniti za 48 sati.

Najnoviji incidenti u centrali Daiichi u utorak, eksplozija zgrade reaktora broj 2 i požar u bazenu za hladenje istrošenog nuklearnog goriva u zgradi reaktora br. 4, nakratko su podigli razinu radijacije u krugu elektrane za oko 167 puta više od prosjecne godišnja doze zracenja, objavila je IAEA.

Vlasti su upozorile ljude u krugu od 30 kilometara da ne izlaze iz kuca, a oko 200.000 ljudi u krugu od 20 kilometara oko nuklearke ranije je evakuirano.

Medunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) ranije u utorak je priopcila da je moguce da je zbog eksplozije došlo do ogranicenog oštecenja jezgre na reaktoru 2 nuklearne centrale Fukushima.

"Moguce je da je oštecena jezgra reaktora 2. Procjenjuje se da je oštecenje manje od pet posto", kazao je glavni direktor IAEA Yukiya Amano. Prema njegovim rijecima, stanje je zabrinjavajuce, ali vjeruje da je blaže od katastrofe u Cernobilu 1986. godine.

Od kada je u petak oštecena u potresu i tsunamiju, nuklearka u Fukushimi pretrpjela je cetiri eksplozije. Murray Jennex, profesor na sveucilištu San Diego u Kalifrniji, uvjeren je da je katastrofa u Japanu ozbiljnija nego ona na Otoku tri milje 1979. godine.

EK: OVO JE APOKALIPSA

Povjerenik Europske komisije za energiju Guenter Oettinger nazvao je u utorak nuklearnu nesrecu u Japanu apokalipsom i ocijenio da su lokalne vlasti izgubile kontrolu nad situacijom u centrali Fukushima.

"Radi se o apokalipsi i mislim da je to precizan izraz", izjavio je pred povjerenstvom Europskog parlamenta u Bruxellesu. "Sve je izvan kontrole. Ne iskljucujem najgore sljedecih sati i dana". Povjerenik je precizirao da je u kontaktu s Medunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA).

KINA MJERI RADIOAKTIVNOST

Kineska opca uprava za nadzor, inspekciju i kontrolu (AQSIQ) u utorak je priopcila da ce nakon japanske nuklearne katastrofe mjeriti radioaktivnost u svim lukama. "Zbog ozbiljnosti situacije uzrokovane eksplozijom u nuklearnoj centrali Fukushima, uprava je od lokalnih podružnica zatražila postrožavanje mjera analize ulaska potencijalno radioaktivnog materijala u lukama", stoji u priopcenju.

Kina zasad nije zabilježila povecanje radioaktivnosti na svom podrucju. Prema kineskom meteorološkom institutu, vjetrovi ce u narednih nekoliko dana otpuhati radioaktivni oblak iznad Japana prema Pacifiku pa bi Kina bila poštedena. Istovremeno je vlast u Pekingu objavila da ce evakuirati svoje državljanje iz najpogodenijih dijelova Japana. Evakuaciju ce organizirati kinesko veleposlanstvo u Japanu.

HRVATSKI DRŽAVLJANI DOBRO I NA SIGURNOM

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, kao i hrvatsko veleposlanstvo u Japanu, u stalnom su kontaktu s nadležnim japanskim tijelima i s hrvatskim državljanima koji su dobro i na sigurnome, saznaje Hina u utorak iz MVPEI-ja.

Ministarstvo i dalje prati situaciju i stanje u Japanu i o tome redovito izvještava hrvatske državljane koji se nalaze u toj zemlji. U Japanu, teško pogodenom potresom i tsunamijem, trenutacno boravi 40-ak hrvatskih državljana. MVPEI za njihovo obavještavanje koristi telefone i internetsku stranicu veleposlanstva u Tokiju na kojoj se, izmedu ostaloga, nalaze i smjernice za putovanja, buduci da je zbog stanja u zemlji ozbiljno poremecen cestovni, zrakoplovni i željeznicki promet.

Na briefingu za strane diplomate održanom u utorku u Tokiju, prema MVPEI-ju, receno je da je razina zracenja u glavnom gradu Japana malo iznad dopuštene, ali još uvijek bez štetnih utjecaja na ljudsko zdravlje.


Podijeli: Facebook Twiter