Japanski princ Akishino u posjetu Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bilateralni odnosi Hrvatske i Japana odlični su, zaključili su u četvrtak predsjednik vlade Zoran Milanović i japanski princ Akishino na sastanku u Banskim dvorima.

Tijekom razgovora premijera i princa o gospodarskim aspektima odnosa dviju zemalja kao vrlo važan je istaknut ulov jadranske tune i izvoz na japansko tržište, što čini veliki dio hrvatskog ukupnog izvoza. Bilo je riječi i o skorašnjem hrvatskom članstvu u Europskoj uniji, navodi se u vladinu priopćenju.

Hrvatski premijer je izrazio žaljenje zbog potresa i tsunamija u Japanu 2011. godine, koji su odnijeli brojne ljudske živote. "Suosjećali smo s vama", kazao je Milanović, ističući da je čak i u to teško vrijeme Japan nastavio s donacijama Hrvatskoj.

Princ Akishino i princeza Kiko zahvalili su na tadašnjoj hrvatskoj pomoći Japanu. Japanski princ i princeza posjetili su potom tržnicu Dolac i zagrebačku katedralu. Princ Akishino koji sa suprugom boravi četverodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj danas će se popodne sastati s predsjednikom Sabora Josipom Lekom, a navečer i s predsjednikom države Ivom Josipovićem. Njih će dvojica potom nazočiti svečanom koncertu povodom 20. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Japana u KD Vatroslava Lisinskog. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter