Japanski motociklist poginuo na utrci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svjetsko prvenstvo u motociklizmu doživjelo je u nedjelju najcrnji dan u svojoj povijesti. Japanski vozac u klasi Moto2 Shoya Tomizawa je poginuo, a utrka u toj klasi je nastavljena kao da se ništa nije dogodilo. Održana je potom i utrka u klasi MotoGP, na postolju se slavilo i otvarao šampanjac kao da se ništa nije dogodilo.

Tijekom utrke pri izlasku iz jednog zavoja uz brzinu od oko 200 kilometara na sat Tomizawa iz momcadi Suter izgubio je kontrolu nad motociklom i pao na stazu. Vozaci koji su bili odmah iza njega De Angelis i Redding nisu ga uspjeli izbjeci i udarili su u Tomizawu koji je ostao ležati na stazi bez da organizatori zaustave utrku i izvjese crvenu zastavu.

Tomizawa je nekako doveden u mobilnu kliniku koja je stacionirana uz stazu a potom u bolnicu u Riccioneu gdje je preminuo nakon sat vremena upravo kada je bila odvožena polovica utrke u klasi MotoGP.

- Utrka u klasi Moto2 trebala je biti prekinuta - rekao je Valentino Rossi, nakon svoje utrke. Trebali su izvjesiti crvenu zastavu, ne mogu shvatiti zašto to nije ucinjeno.

- Ovo je bio najteži pad u mojoj karijeri. U tom smo djelu staze išli jako brzo. Kada sam vidio Tomizawu na asfaltu nastojao sam ga izbjeci i udariti u njegov motociklu. Ja sam prošao bez ozljede, kazao je Alex de Angelis.

Odmah je bilo jasno da je Tomizawa u kriticnom stanju. "Borimo se za njegov život", izjavili su doktori na stazi u Misanu odmah nakon nesrece da bi oko 14.20 doktor Claudio Costa, šef mobilne klinike na stazi, obavijestio o smrti Japanca.

Shoya Tomizawa roden je u Chibi 10. prosinca 1990.


Podijeli: Facebook Twiter