"Japanski Beethoven" nije bio ni skladatelj ni gluh

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Japanac Mamoru Samuragochi nije bio skladatelj klasične glazbe i nije bio gluh, premda se tako predstavljao, rekao je u četvrtak njegov "skladatelj u sjeni" u razgovoru za japanski tjednik nakon kojega je održana tiskovna konferencija o toj prijevari staroj dvadeset godina.

Takashi Niigaki je pred desetcima novinara, uz bljeskanje fotoaparata, prekinuo osamnaestogodišnju šutnju. Njegova "ispovijest" koju je prenosila televizija trajala je više od sat vremena. "Već osamnaest godina skladam za Samuragochija", priznao je.

Samuragochi je, po svojoj romansiranoj biografiji, izgubio sluh u 35. godini ali je nastavio skladati. Posebno se proslavio "Simfonijom br. 1, Hirošima" skladanom u čast žrtvama atomske bombe koja je 6. kolovoza 1945. razorila taj grad na zapadu Japana. "Japanski Beethoven" je sa svojim zatamnjenim naočalama i s dugom crnom kosom u zadnjih dvadesetak godina stekao slavu i pridobio srca mnogih diljem svijeta skladajući usprkos svojoj navodnoj gluhoći.

Samuragochijeva "Simfonija Hirošima" postala je gotovo himna tijekom obnove zemlje nakon potresa i tsunamija 2011. pa su je čak nazivali "simfonijom nade"!

Takashi Niigaki (43), profesor glazbe, rekao je u razgovoru za tjednik Shukan Bunshun: "U početku sam pristao skladati za njega i nije me bilo briga. No kako je postajao sve popularniji počeo sam se bojati da će nas otkriti". "Više puta sam htio prestati, ali molio me da nastavim i plaćao bi mi. Lani mi je u elektroničkoj poruci čak rekao da će se ubiti ako više ne budem skladao za njega".

U dvadeset godina "crnčenja" Niigaki je, po vlastitim riječima, zaradio tek 7 milijuna jena (51.000 eura po sadašnjem tečaju) za dvadesetak skladba. Samuragochi još nije komentirao ovo priznanje ali je u srijedu preko svog odvjetnika poručio da mu je "iskreno žao što je iznevjerio svoje slušatelje i razočarao ostale. Znam da za ovo nema opravdanja". Na koncu, Takashi Niigaki kaže da se slomio nekoliko dana uoči početka Zimskih olimpijskih igara u Sočiju doznavši da je japanski sklizač Daisuke Takahashi na natjecanju trebao nastupiti uz glazbu "suvremenog Beethovena". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter